‘Video çağının Rembrandt’ına veda

‘Video çağının Rembrandt’ına veda

Video sanatının çağdaş sanatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesinde önemli rol oynayan Amerikalı sanatçı Bill Viola 73 yaşında vefat etti.

Bütün dünyada ilgi gören çalışmaları Türkiye’de en son 2019’da Borusan Contemporary’de sanatseverlerle buluşan sanatçı, uzun zamandır Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyordu. ‘Video çağının Rembrandt’ı olarak anılan, yeni medya ve enstalasyon sanatının öncüsü Viola, Nine Inch Nails’den Londra’daki Royal Academy’ye birçok prestijli kurumla çalıştı.

New York’taki Whitney Amerikan Sanatı Müzesi’nden Venedik Bienali’ne, Tokyo’daki Mori Sanat Müzesi’nden 2004 Atina Olimpiyatları’na kadar dünyanın dört bir yanındaki izleyicilere ulaşan Violanın eserleri birçok yerde Michelangelo’nun eserleriyle birlikte sergilendi.

vvv.jpg

Çalışmalarının etkisi aldığı ödüller ve retrospektifleri ile tanınan Viola’nın 2017 yılında 1976’dan 2014’e kadar yaptığı çalışmalarını sergileyen Guggenheim Bilbao Müzesi’ni 700 binden fazla kişi ziyaret etmişti.

Rönesans ressamlarından esinlenen, etkileyici ve heyecan verici sergilerinde yaşamın doğum, ölüm, romantizim, kurtuluş ve yeniden doğuş gibi geçişlerine odaklanan sanatçı eserlerini ‘görsel şiirler’ olarak tanımlıyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN