Esenler Belediyesi, İstanbul’un müzik tarihimizdeki ve İslâm coğrafyasındaki yerini anlatan kapsamlı çalışması ‘Müzik İstanbul’ kitabını okurla buluşturdu. Hakan Dedeler’in yayıma hazırladığı 8 bölümden oluşan 996 sayfalık kitapta Okan Murat Öztürk, Cem Behar, Cihat Aşkın, Süleyman Şenel gibi uzmanların kaleme aldığı 35 makale yer alıyor.
SALİHA SULTAN
Esenler Belediyesi, Türk müziğinin başkenti İstanbul’un müzik tarihimizdeki ve İslâm coğrafyasındaki yerini anlatan kapsamlı çalışması ‘Müzik İstanbul’ kitabını okurla buluşturdu.
Müzisyen Hakan Dedeler’in yayıma hazırladığı 8 bölümden oluşan 996 sayfalık kitapta İstanbul’un müzik kültürüne hakim Prof. Dr. Okan Murat Öztürk, Prof. Dr. Cem Behar, Prof. Dr. Cihat Aşkın, Dr. Süleyman Şenel gibi uzman isimlerin kaleme aldığı 35 makale yer alıyor.
Bestekârların ve güftekârların eserlerini, mûsikî tarihimize yön veren enstrümanlarını tanıtan eser, aynı zamanda her sayfasında İstanbul’un müzik tarihinde kendimizi bulmayı vadederken, günümüzde sokak veya mekânlara isimleri verilen sanatkârları da kayıt altına alıyor.
Klasik Türk müziğinden caza, tangodan türküye bugün hala dinlediğimiz müzik türlerinin köklerinin izinin de sürüldüğü kitap, 1600’lü yılların sonlarında Dimitri Cantemir’in devrin müzisyenlerini bir araya getiren yalısından Osmanlı Sarayı’ndaki müzik kültürüne, eski İstanbul’un saz bahçelerinden konser salonlarına uzanarak, okuruna geçmişten bugüne canlı bir müzik yolculuğu vadediyor.
Sunuşuna Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun imza attığı kitabın editörleri ise eseri şöyle tanıtıyor: “Müzik İstanbul’da, Tarih, Teori ve Eğitim, Bestekarlar ve Güftekarlar, Sazlar ve ve Sazendeler, Halk Müziği, Dini ve Tasavvufi Müzik, Avrupa Müziği ve Popüler Müzik olmak üzere 8 bölümden ve 34 makaleden oluşan, müzik tarihimiz iin kaynak olacak bu nadide eseri siz kıymetli okuyucularımıza ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” Kitaba özgün minyatürlere İsmihan Züleyha Dedeler’in, kalifrafisine Erhan Olcay’ın imza attığı eser, İstanbul’un müzik kültürüne hakim olmak isteyen okurlarını bekliyor.
TEKKE VE CAMİLERDEN YÜKSELEN NAĞMELERİN İZİ
‘Müzik İstanbul’ kitabında tekke ve cami musikisi Uğur Alkan’ın kaleme aldığı ‘İstanbul ve Ezan’ başlıklı makalede irdeleniyor. Alkan, tekke ve cami musikisinin İslamiyet’i resmi dini olarak kabul etmesi ile Türklerin elinde işlendiğini vurgulayarak, ‘Ne var ki cami musikisinin asli bir tür özelliğine kavuşması ise Osmanlı Dönemi’nde olmuştur. 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamış Hatib Zakiri Hasan Efendi, Buhurizade Mustafa Itri Efendi ve Kurbünnayi Osman Dede gibi isimlerin de özellikle bunda büyük tesirlerinin olduğu görüşmüştür” diyor.