Son on yıldır Rus işgali altında olan Kırım'da 'Armançık' çocuk dergisini çıkaran gazeteci ve yayıncı Kırım Tatarı Ediye Müslimova ortadan kayboldu. Sosyal medyadaki çağrıların ardından Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından alıkonulduğu ortaya çıkan Müslimova, iki gün boyunca sorgulandıktan sona serbest bırakıldı.
SALİHA SULTAN
Rus işgali altındaki Kırım'da 'Armançık' çocuk dergisini çıkaran gazeteci ve yayıncı Kırım Tatarı Ediye Müslimova Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından iki gün alıkonuldu.
Kırım Tatar çocukların ana dilini öğrenmesi ve koruması amacıyla çıkartılan derginin Başeditörü Kırım Tatarı Müslimova 21 Kasım'da ortadan kayboldu. Akmescit'te yaşadığı bilinen, yakınlarının dört gün boyunca haber alamadığı Müsliova için sosyal medyada birçok çağrı yapıldı. Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay X hesabından yaptığı duyuruda "Rusya işgalinde Kırım'da, Kırım Tatar çocuklarımızın ana dillerini öğrenmeleri ve gelişimleri için ARMANÇIK adlı çocuk dergisini neşreden gazeteci, yayıncı Ediye Müslimova kayıp. Akmesçit'te yaşayan Ediye Müslimova ile 21 Kasım Perşembeden beri iletişim kurulamıyor!" dedi.
Kırım Tatarı Ediye Müslimova
Müslimova'nın FSB tarafından alıkonulduğu bilgisini ise Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, şu ifadelerle aktardı:
"Kendisinden 21 Kasım 2024 tarihinden beri haber alınamayan, yakınlarının endişe içinde beklediği, KırımTatar çocukları için ana dilinde Armançıq adlı dergiyi çıkaran gazeteci EdiyeMuslimova'nın Rusya İstihbaratı FSB tarafından Kırım Akmescit'te alıkonulduğu bilgisi geldi."
Sosyal medyadaki çağrıların ardından iki gün boyunca FSB tarafından orgulanan Müslimova serbest bırakıldı. Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre, serbest bırakıldığını çekmiş olduğu bir video mesaj ile duyuran yazar, 35 saat boyunca uyumadığını ve FSB tarafından sorgulandığını kaydetti.
Rus işgalcilerin kendisine yönelttiği soruların ağırlıklı olarak yürütmüş olduğu faaliyetler ve Kırım Tatarca olarak yayın yapan 'Armançık' adlı çocuk dergisi üzerine olduğunu belirten Müslimova, söz konusu alıkonulmanın bir ihbar üzerine gerçekleştiği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını dile getirdi.
Serbest bırakıldıktan sonra Akmescit'teki evine gelen Kırım Tatar yazar, son olarak oldukça zor bir süreci atlattığını kaydederek, "Allah kimseyi buraya düşürmesin" temennisinde bulundu.
Rus yönetimi Kırım'ı 2014'te işgal etti. İşgalin ardından son on yıllık süreçte Rus yönetimi Kırım Tatarlarının ana dilini ve kültürünü hedef alıyor, aydınlara, sanatçılara, gazetecilere siyasî baskı uyguluyor. Kırım Tatarları'nın maruz kaldığı haksızlıkları dile getiren kanaat önderleri, aktvistler hapse atılıyor.