Eğirdir Gölü hızla kuruyor. Gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş’ın eğitim uçuşları sırasında havadan çektiği görüntüler, göldeki değişiklikleri gözler önüne serdi. Çevikbaş, gölün orta kısımlarında su seviyesinin neredeyse tamamen yok olduğunu ve adacıkların oluştuğunu, gölün ikiye bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Isparta’nın Eğirdir ilçesinden adını alan ve yıllardır içme suyu ile tarımsal sulama amacıyla kullanılan Eğirdir Gölü’nün içler acısı durumu, havadan görüntülendi.
Son yıllarda su seviyesinin hızla düştüğü gölde, bazı bölgelerde kıyıdan 1 kilometreyi aşan kuruma gözlemlendi.
Eğirdir Gölü’nün en büyük sorunları arasında, çevresindeki yerleşim yerlerinden gelen kanalizasyon ve sanayi atıkları, zirai kimyasal atıklar, vahşi tarımsal sulama ve gölü besleyen nehirler üzerine yapılan barajlar yer alıyor. Ayrıca, gölde istilacı balık türleri ve taş ocakları gibi çeşitli sorunlar da mevcut.
Özellikle bu yaz mevsiminde kuruyan alanların artmasıyla birlikte, aşırı kirliliğe bağlı olarak alg patlamaları ve müsilaj oluşumları da ortaya çıktı. Çocukluğunu Eğirdir’de geçiren gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, yaşanan bu olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla gölün son halini havadan görüntülemeye karar verdi.
Pilot Selçuk Çevikbaş
Çevikbaş, gölün ikiye bölünme noktasına geldiğini ve görüntülerin bu durumu açıkça gösterdiğini ifade etti.
Gözlemci pilot Çevikbaş, çocukluğunda gölden su içilebilecek kadar temiz olan Eğirdir Gölü’nün, son 2-3 yılda çok kötü bir duruma geldiğini belirtti. “Göl tabanı daha görünür oldu, su çekilmesine bağlı olarak tepecik veya adacıklar çoğalmış. Gölün orta kısımlarında su seviyesi neredeyse yok. Umarım bir çözüm bulunur, göl yoksa Eğirdir de yok” dedi.
Gölün en dar noktası olan Gelendost-Yenice ile Senirkent-Akkeçili arasındaki Kemer Boğazı'nın kuruması nedeniyle kamışlık ve sazlık istilasının arttığı, iki kıyı arasındaki mesafenin 2 kilometreden 1,2 kilometreye düştüğü gözlemlendi.
En derin nokta ise 4 metreden 1,5 metreye gerilemiş durumda. Bu durum, Eğirdir Gölü’nün ikiye bölünme riskini artırıyor.