Keçiboynuzu, andız, dut, hurma! Çeşit çeşit yapılıyor bir kaşığı bile yetiyor! En faydalısı hangisi? Saraçoğlu cevabı verdi

Keçiboynuzu, andız, dut, hurma! Çeşit çeşit yapılıyor bir kaşığı bile yetiyor! En faydalısı hangisi? Saraçoğlu cevabı verdi

Çeşit çeşit yapılan ve sağlık için birçok faydası bulunan pekmezin tüketimi büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında enerji veren ve hastalıklara karşı vücuda direnç kazanan pekmezin en faydalısının hangisi olduğu sorusuna Saraçoğlu cevabı verdi…

Pekmez, şeker yerine doğal ve besleyici bir tatlandırıcı olarak birçok sağlık faydası sunar. Türkiye'de yaygın olarak tüketilen pekmez çeşitleri, sağlık açısından sunduğu yararlarla dikkat çekiyor. Ünlü beslenme uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, farklı pekmez türlerinin sağlık üzerindeki etkilerini ve hangisinin en faydalı olduğunu açıkladı. İşte, her bir pekmez türünün sağlığa olan katkıları:

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ

Keçiboynuzu pekmezi, kansızlığa karşı en etkili çözümlerden biri olarak bilinir. Keçiboynuzu pekmezi, cinsel gücü artırıcı ve sperm sayısını artırıcı özellikleriyle öne çıkar. Ayrıca, kolesterolü düşürür, tansiyonu dengeler, ve vücudu güçlendirir. Dişler ve diş etleri için de faydalıdır, kemikleri güçlendirir ve bağırsakları çalıştırarak zayıflama sürecine destek olur. İçerdiği yüksek miktarda kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, ve çinko mineralleri, sağlık açısından pek çok avantaj sağlar.

ibrahim-saracoglu-pekmez-1.jpg

ANDIZ PEKMEZİ

Andız pekmezi, andız ağacının meyvesinden elde edilen ve sağlık açısından birçok fayda sağlayan bir pekmez türüdür. Alerji, basur, kaşıntı, saç dökülmesi, sedef hastalığı, gut gibi sorunların tedavisinde etkili olabilir. Ayrıca, antioksidan özelliğe sahip olan andız pekmezi, öksürüğü keser, idrar yolları iltihabını temizler, ve bağırsak sistemini düzenler. Cildin çeşitli rahatsızlıkları için de kullanılabilir ve böbrek taşlarına karşı koruyucu etkisi vardır.

DUT PEKMEZİ

Dut pekmezi, ülkemizde sıkça tüketilen ve kan yapıcı özelliği ile tanınan bir pekmez türüdür. Mide hastalıklarına, astım ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. Ayrıca, enerji deposu olarak sporcular tarafından tercih edilir ve çocukların zeka gelişimine katkı sağlar. Dut pekmezi, ağız ve boğaz hastalıklarına karşı gargara olarak kullanılabilir ve pamukçuk hastalığına karşı etkilidir.

ibrahim-saracoglu-pekmez-2.jpg

HURMA PEKMEZİ

Hurma pekmezi, Türkiye'de daha az bilinse de, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıcı etkileriyle dikkat çeker. Uzun süre aç kalındığında halsizliği giderir, enerji sağlar, ve kuru öksürüğü keser. Ayrıca, soğuk algınlığı ve bronşite karşı etkili olan hurma pekmezi, kanser önleyici özellikleriyle de öne çıkar.

KARADUT PEKMEZİ

Karadut pekmezi, idrar söktürme ve mideyi kuvvetlendirme özellikleriyle bilinir. Bronşit, öksürük ve göğüs ağrıları için faydalıdır. Aynı zamanda kilo alımına yardımcı olur ve süt artırma özellikleri ile emziren anneler için önerilir. Ayrıca, yüksek vitamin ve mineral içeriği diş sağlığını olumlu yönde etkiler.

ÜZÜM PEKMEZİ

Üzüm pekmezi, kan miktarını artırır, enerji deposu olarak görev görür ve iştah açıcı özelliğe sahiptir. Hamilelik döneminde ve bebek gelişiminde oldukça etkilidir. Mide, bağırsaklar ve böbrekler için güçlendirici etkiler sağlar ve damar sertliğine karşı koruyucu olarak kullanılır.

ibrahim-saracoglu-pekmez-3.jpg

PEKMEZ TÜRLERİNİN KALORİ BİLGİLERİ

  • Dut Pekmezi: 300 kalori
  • Üzüm Pekmezi: 242 kalori
  • Keçiboynuzu Pekmezi: 270 kalori

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun belirttiği gibi, her pekmez türü, kendi içinde benzersiz sağlık yararları sunar. Kendi ihtiyaçlarınıza ve sağlık hedeflerinize uygun pekmezi seçerek, doğal ve sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN