Türkiye'nin en zenginiydi, borçlar yakasını bırakmadı! Beyaz eşya devinin hazin iflası

Türkiye'nin en zenginiydi, borçlar yakasını bırakmadı! Beyaz eşya devinin hazin iflası

Türkiye'nin en zengin adamı olarak biliniyordu borçlar bir türlü yakasını bırakmadı. Türkiye ekonomisi sallantılı bir süreç yaşarken ünlü markalarda Bu süreçten fazlasıyla etkileniyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'den iflas haberleri peş peşe gelirken Türkiye'nin en zengin insanı da iflas listelerine adını yazdırdı.

Türkiye ekonomisinde zorlu süreçler ünlü markaları da büyük oranda etkiliyor. Ülkeye yaptığı yatırımlar ile bilinen ünlü iş insanı iflas listelerinde yer alıyor. 1980'li yıllarda henüz Türkiye'de nadir görülen teknoloji yatırımları da yaptığı atılımla dikkat çeken ve teknoloji markalarından birini kuran Asil Nadir, iflastan kaçamadı.

GENÇ YAŞTA İŞ HAYATINA ATILDI

1963 yılında ailesi İngiltere'ye taşınan Asil Nadir, iktisat fakültesini bitirmek için İstanbul'a döndü. Okulu yarıda bırakarak genç yaşta iş hayatına atılan Nadir, Ailesi Londra'ya yerleştikten sonra perakendecilikte bir tür market olarak görünen cash and carry sistemiyle çalışmaya başladı. Wear Well isimli şirketi satın alması ile birlikte kendisi Lefkoşa'ya giderek tekstil sektörüne atıldı. Ürettiği Tekstil ürünlerinin Ortadoğu pazarında satan Nadir 1980'lerde hisselerini satın aldı şirketin yükselişe geçmesi ile birlikte İngiltere'de en zengin 100 iş insanı arasına yerleşti.

İngiltere Asil Nadir'in iade talebini reddetti

Türkiye'ye 1985 yılında yatırım yapmaya başlayan Nadir, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurması ile birlikte Manisa'da faaliyet göstermeye başladı. Yerli üretimleriyle sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en büyük teknoloji şirketleri arasında yerleşen Asil Nadir, Vestel'in 1985 yılında başlayan uzun yolculuğunu bugüne kadar sürdürdü. 1994'ten beri Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirket beyaz eşya, tüketici elektroniği dijital ürünler ve bilgi teknolojileri alanında geniş bir yelpaze sunuyor.

PİZZA SEKTÖRÜNE EL ATTI

1988 yılına geldiğimizde Pizza Hut'un Türkiye'deki ilk şubesine Ataköy'de açan Nadir, Günaydın isimli gazeteyi Haldun Simavi'den 44 milyon Türk Lirası ve 5 milyon sterlin karşılığında satın aldı. Medya sektörüne atılan Nadir, daha sonra gelişim dergi grubunu ve KKTC’de bazı medya organlarını da satın alarak işlerini büyüttü. Şirket her geçen gün büyürken zimmet suçlamaları ile birlikte iflası da geciktirmedi.

Pizza Hut - Wikipedia

Polly Peck International şirketinin listelerini usulsüz bir şekilde yükselttiğine dair suçlamalar nedeniyle mali krizle karşı karşıya kalan Nadir, İstanbul'dan İngiltere'ye taşınır. Hakkında çıkarılan yakalama kararı ile birlikte 17 Aralık 1990'da tarihinde tutuklanan Nadir hakkında 18 suçlama bulunurken bir yıl içerisinde suçlamaların sayısı 76'ya yükseldi.

ÇIKMAK İÇİN 3,5 MİLYON ÖDEDİ

1993 yılına kadar hapishanede kalan Asil Nadir, aynı yıl 3,5 milyon sterlin kefaletle serbest bırakıldı. Bunun yanı sıra kendisine ait özel uçakla KKTC'ye kaçan Nadir, 2012 yılında tamamlanan yargılama sonucunda 29 milyon sterlin tutarı zimmetine geçirmekten suçlu bulunur. Bir türlü suçlamalardan kurtulamayan iş adamı 13 suçun ondan toplam 10 yıl hapse mahkum edilir. 2013'te İngiltere'deki mahkemede Asil Nadir'in mağdur ettiği yatırımcılara 5 milyon sterlin ödemesi ile birlikte cezanın geriye kalanının Türkiye'de çekilmesine karar verilir. Bir zamanlar Hem Türkiye'de hem de İngiltere'de en zengin isimler arasında yer alan Asil Nadir'in iflas hikayesi de son derece hazin oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN