1 asırlık tohumdan yetişiyor, sadece Ankara ve İstanbul tadına bakıyor! Dünyanın en lezzetli ürünleri Başkentte yetişiyor

1 asırlık tohumdan yetişiyor, sadece Ankara ve İstanbul tadına bakıyor! Dünyanın en lezzetli ürünleri Başkentte yetişiyor

Bir asırlık tohumlar toprakla buluşuyor bu lezzete sadece Ankara ve İstanbul'da yaşayanlar ulaşıyor. Yüzyıllık tohumlardan alınan verim ise hem çiftçinin hem de tüketicinin yüzünü güldürüyor. Dünyanın en lezzetli ürünleri Türkiye'nin başkentinde yetişiyor. İşte tüm detaylar…

Ankara'nın Ayaş ilçesinde bir asırlık domates tohumlarını toprakla buluşturan kadın girişimciler 100 yıllık lezzeti günümüze taşıyor. Bu yıl yetiştirilen ürünlerin tadına yalnızca Ankara ve İstanbul'da yaşayanlar bakabilecek. Ankara ve İstanbul'daki zincir marketlere satışı yapılacak ürünlerin lezzetine ise doyum olmuyor.

YÜZYILLIK GEÇMİŞ GÜNÜMÜZE TAŞINDI

Domatesleri ile adından söz ettiren Ayaş'ta yetiştirilen domateslerden elde edilen ürünlerin namı dünyaya yayılıyor. Salça ve domates püreleri Almanya, Hollanda, Rusya, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve İngiltere'nin yanı sıra Afrika ülkelerine de ithal ediliyor. Bir ilke imzadan atan kadın girişimciler ata yadigarı domates tohumlarını toprakla buluşturduğu. Yüzyıllık tohumlardan alınan mahsullerin tadına ise yalnızca Ankara'da ve İstanbul'da yaşayanlar bakacak.

Ata tohumundan yüksek proteinli domates suyu için kadın girişimciler kolları sıvadı

KADINLARDAN BÜYÜK DESTEK

Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Zehra Varol, 11 çiftçinin el ele vererek bu yola çıktığını belirterek şimdilerde 30'un üzerinde ortakla çalıştıklarını söyledi. Tüm ortakların köydeki kadın çiftçilerden oluşurken kooperatifin 2007 yılında kurulduğu ve 2015 yılından bu yana organik domateslerden üretilen salça ve menemenler gibi ürünlerin yapıldığı belirtildi. Varol, kadınların bir ilke imza atarak sadece kendi ihtiyaçları kadar ekip büyüttükleri ata domatesleri tarlalara ektiğini söyledi. Ata tohumlarını taze tutabilmek için yıllardır kendi bahçelerinde az miktarda ekim yapan kadınlar kendilerine emanet edilen bu mirasa sahip çıkmaya devam ediyor.

DÜNYADAKİ EN LEZZETLİ DOMATES

Yıllara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşan asırlık ata tohumlarından elde edilen Ayaş domatesleri dünyanın en lezzetli domatesli olarak biliniyor. %80'nin sudan oluştuğu bu domatesler salça yapmaya uygun olmaması nedeniyle sade bir şekilde tüketilmektedir. Varol, "Şimdi, büyük zincir marketlerle sözleşme yaptık. Ata tohumu olan Ayaş domateslerimiz artık raflarda yerini alacak. Bu yıl için Ankara'da ve İstanbul'da satışa sunulacak. Daha sonraki yıllarda yurt geneline satış mümkün olabilecek. Taze, sulu, lezzetli Ayaş domatesleri, vatandaşlarımızın sofralarına girecek ve yemeklere lezzet katacak. Artık ata tohumundan domatesin tadını bilmeyen çocuklarımız kalmayacak. Ayaş domatesini yardığınızda kırağı vurmuş gibi beyazdır, aroması, kokusu, lezzeti başka hiçbir domateste yoktur” açıklamalarında bulundu.

AĞUSTOS'TA SATIŞA ÇIKARILACAK

Tohumların seralarda fide haline getirildiğini dile getiren Varol, Mayıs ayı itibarıyla tarlaları ekmeye başladıklarını söyledi. Ürünlerden ilk mahsul Ağustos'un 15'i gibi toplanarak satışa çıkarılacak. Varol, ata tohumlarının coğrafi işaret olarak tescillendiğini de sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN