Sinan Ateş cinayeti davası 1 Temmuz'da başlıyor: Tarihi duruşmaya Özel, Davutoğlu, Babacan ve Dervişoğlu da katılacak

Sinan Ateş cinayeti davası 1 Temmuz'da başlıyor: Tarihi duruşmaya Özel, Davutoğlu, Babacan ve Dervişoğlu da katılacak

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması, 1 Temmuz'da Sincan Cezaevi'nde yapılacak. Duruşmayı, CHP Genel Başkanı Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu ve CHP eski Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun takip etmesi bekleniyor.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili açılan davanın ilk duruşması, 1 Temmuz'da Sincan Cezaevi'nde başlıyor. Kamuoyunun büyük ilgiyle takip ettiği davanın ilk duruşmasında, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP 7'inci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yer alması bekleniyor.

DAVANIN ARKA PLANI VE İDDİANAME

Ankara’nın Çukurambar semtinde 30 Aralık 2022’de Sinan Ateş’in öldürülmesinin ardından başlatılan soruşturma süreci sonunda hazırlanan 145 sayfalık iddianame, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ve ona yardım eden Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkında, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca, "silahlı eylemi organize ettiği" iddia edilen Doğukan Çep ve eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş için de aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklardan Zekeriya Asarlaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay ve Mustafa Ensar Aykal ise "iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail" olarak yargılanıyor.

AYŞE ATEŞ’İN İFADESİ VE ELEŞTİRİLER

Davada dikkat çeken bir diğer unsur, Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesinin iddianameye tam olarak yansıtılmaması. 17 sayfalık ifadesinde pek çok MHP’li ve Ülkü Ocakları üyesi kişiyi işaret eden Ayşe Ateş’in beyanlarından sadece, “Olay tarihinde öldürülen Sinan Ateş'in eşi olduğunu, olayın bütün yönleriyle araştırılmasını talep ettiği, eşinin öldürülmesi olayını gerçekleştiren tüm şüphelilerden davacı ve şikayetçi olduğunu beyan ettiği” kısmına yer verildi. Bu durum, iddianamenin kamuoyundan sert eleştiriler almasına neden oldu.

Ayşe Ateş, ifadesinde MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılı pek çok ismi belirtmişti. Özellikle MHP Milletvekili Ahmet Yiğit Yıldırım ve Olcay Kılavuz isimleri sık sık geçmesine rağmen, bu isimlere iddianamede yer verilmemesi dikkat çekti. Ateş’in, eşinin öldürülmesiyle ilgili olarak Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın kontrolünde olan bir haber sitesinde hakkında yapılan “ihanet ateşi” gibi ithamların eşine yönelik tehditlerin bir parçası olduğunu belirtti.

CİNAYET VE ŞÜPHELİLER

Savcılık ifadesinde, Sinan Ateş’in Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı'na yeni atama yapıldıktan sonra, yeni yönetim tarafından sosyal medyada “FETÖ’cü, ihanet ateşi” gibi ithamlarla hedef alındığını belirten Ayşe Ateş, eşinin öldürülmesiyle ilgili olarak Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş’ın da azmettirici olarak rol aldığını ifade etti. Demirbaş’ın, Ateş’in arkadaşı Haluk Türk’e giderek “Sinan Ateş’in kalemi kırıldı, yanında durma” şeklinde tehditler savurduğunu belirtti.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12 Haziran’da yaptığı açıklamada, “MHP, 1 Temmuz’daki duruşmada mutlaka hazır olacak” demişti. Ancak duruşma yaklaşırken yaptığı bir başka açıklamada, “1 Temmuz 2024 Pazartesi günü başlayacak mahut cinayet davasıyla partimizi ve Ülkü Ocaklarını ilişkilendirmek için tek ayak üzerinde kırk yalan söylerler. Söz konusu davaya sadece avukatlarımız katılacak, bunun dışında hiç kimse orada bulunmayacaktır” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ayşe Ateş'i Beştepe'de kabul etti. Ayşe Ateş, Erdoğan ile yaptığı görüşmede kızlarıyla birlikte durumlarını anlattıklarını ve Cumhurbaşkanının kendilerini dikkatle dinlediğini belirtti. Ateş, görüşmenin detaylarını paylaşarak, "Kızlarım da uzun bir konuşma yaptılar, sohbet ettiler kendisiyle. Dosya hakkında konuştuk, dertleştik" dedi.

DOSYASI AYRILAN ŞÜPHELİLER

Dava kapsamında 22 tutuklu sanık hakkında dava açılırken, 17 şüphelinin dosyası ayrıldı. Bu isimler arasında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkan Yardımcısı Suat Yılmazzobu, eski Çubuk Ülkü Ocakları Başkanı Gürsel Horat, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde komiser olarak görev yapan Talha Atalay ve eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN