Prof. Dr. Uğur Emek hesapladı: Elektrik zammı enflasyonu zıplatacak

Prof. Dr. Uğur Emek hesapladı: Elektrik zammı enflasyonu zıplatacak

EPDK, enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle elektrik fiyatlarını yüzde 38 oranında zam yapıldığını duyurdu. Alınan kararı değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Uğur Emek, yapılan yüzde 38 zammın tüketici enflasyonunu yüzde 0,84 oranın artıracağını söyledi.

Ekonomist Prof. Dr. Uğur Emek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, elektriğe yapılan %38 oranındaki zammın tüketici enflasyonuna olan etkisini değerlendirdi. Prof. Dr. Emek'in paylaştığı verilere göre, bu zam tüketici enflasyonunu yaklaşık %0.84 oranında artıracak.

Prof. Dr. Uğur Emek, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Elektriğe yapılan %38 oranındaki zam tüketici enflasyonunu ~%0’84 artıracaktır." Emek'in bu değerlendirmesi, elektrik fiyatlarındaki artışın tüketici fiyat endeksine (TÜFE) doğrudan ve dolaylı etkilerini vurgulayan verilere dayanıyor.

Merkez Bankası'nın yayımladığı tabloya göre, elektrik ve doğalgaz fiyat ayarlamalarının tüketici enflasyonuna etkileri şu şekilde:

TÜFE Doğalgaz: %0.18 doğrudan etki, %0.12 dolaylı etki
TÜFE Elektrik: %0.30 doğrudan etki, %0.20 dolaylı etki
Tabloya göre, elektrik fiyatlarında %10 oranında bir artış tüketici enflasyonunu doğrudan %0.30, dolaylı olarak ise %0.20 artırıyor. Bu veriler ışığında, %38 oranındaki bir zam, toplamda yaklaşık %0.84 oranında bir enflasyon artışına neden olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN