Yüksek rakımlardan sofralara geliyor! Kemah tuzuyla mayalanıyor: Coğrafi işaretli lezzete beğeni yağıyor

Yüksek rakımlardan sofralara geliyor!  Kemah tuzuyla mayalanıyor: Coğrafi işaretli lezzete beğeni yağıyor

Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman koyunu ve kıl keçisinin sütünden elde edilen coğrafi işaretli lezzete beğeni yağıyor. Kahvaltı sofralarını süsleyen lezzetin tadına ise doyum olmuyor…

Yaz aylarında Erzincan’ın zengin bitki örtüsüyle kaplı 3 bin rakımlı yaylalarında beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye ait Kemah tuzu ve doğal yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalandıktan sonra meşhur Erzincan tulum peynirine dönüşüyor. Coğrafi işareti bulunan yörenin simgesi tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinden sonra kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hala geliyor.

erzincan-tulum-peyniri-1.jpg

YILDA 5-6 TON ÜRETİLİYOR

Mayıs ayında üretim aşaması başlayan tulum peynirleri tüketicilerin beğenisine sunulmaya hazırlanıyor. Yüzölçümünü 3/1’i bir mera ve yaylalardan oluşan Erzincan’da, binlerce kişiye istihdam sağlayan Erzincan Tulum Peyniri sektörüyle ilgili şu bilgiler aktarıldı:

“Yılda yaklaşık 5-6 bin ton üretilen ve kendine has bir lezzeti olan tulum peyniri, yöredeki firmalarca Erzincan’ın yanı sıra başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkenin birçok kentinde de sofralara lezzet katıyor. Erzincan ülkede küçükbaş hayvancılık açısından önde gelen illerden biri konumunda. Coğrafi işareti bulunan ürünlerinden birisi olan tulum peyniri yaylalarda, otlaklarda, meralarda otlayan akkaraman koyunlarından elde ediliyor. Peynirin lezzeti, yüksek rakımlı meralarda otlayan koyunların sütünden elde edilmesinden kaynaklanıyor."

erzincan-tulum-peyniri-2.jpg

TESCİL ŞARTLARINA UYGUN ÜRETİM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu da Heybeli Yaylası’na ziyarette bulunarak, tulum peyniri üretiminin yayladaki aşamalarıyla ilgili Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş ile üreticilerden bilgi aldı.

Erzincan Tulum Peynirinde belirli bir standartın oluşturulması ve markalaşmaya gidilmesinin önemine değinen Vali Aydoğdu, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi şartlarına uygun tulum peyniri üretimini arttırmak istiyoruz. Bu amaçla; Erzincan Yöresel A.Ş. kuruldu. Şirket ile bu yaylamızdaki sürü sahipleri arasında anlaşma yapılarak tescil şartlarına uygun peynir üretim çalışmaları başladı. Erzincan Yöresel A.Ş. tarafından üretilecek ve Erzincan markasını taşıyacak tulum peyniri bu yıl satışa sunulacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, hem üreticilerimiz için hem de şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum." İfadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN