Ankara’da hasadı başladı! Sadece Haziran ayında oluyor! Toplamak için sadece 2 saatleri var!

Ankara’da hasadı başladı! Sadece Haziran ayında oluyor! Toplamak için sadece 2 saatleri var!

Ankara'nın Ayaş ilçesinde hummalı bir çalışma başladı. Her yıl sadece Haziran ayında oluyor işçiler toplamak için zamanla yarışıyor. İlçedeki köy ve bağ evlerinin bahçesinde bulunuyor toplamak için sadece 2 saat veriliyor.

Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetişen ürünler hem adıyla hem de lezzetiyle Türkiye'ye yayılıyor. İlçedeki köy ve bağ evlerinin bahçelerinde yer alan dut ağaçları her yıl Haziran ayında meyvesini veriyor. Olgunlaşan dutları toplamak için yoğun bir çaba gösteren üreticiler sabahın erken saatlerinde bahçedeki yerlerini alıyor. Sıcak havada toplanması zorlaşan dutları sabah güneşin doğuşuyla toplamaya başlayan işçiler sadece 2 saatlik süre içerisinde ürünleri toplayabiliyor.

2 SAATTE HER ŞEY TOPLANIYOR

Ankara'nın Ayaş ilçesinde yaşayan Ersin Kaya, Ilıca Köyü'nde 20 yıllık dut bahçesinin serüvenini anlattı. İHA muhabirini açıklamalarda bulunan Kaya, dut mevsiminin Haziran ayının ilk haftası başladığını söyledim. Daha Gün doğmadan ürünleri toplamak için kolları sıvadıklarını söyleyen Ersin Kaya, gün ışıması ile birlikte saat 4.30-5 arası hasat sürecinin başladığını ifade etti. Kaya Saat 8 dedim mi dutların teslim edilmesi gerektiğini belirtirken zamanlarının kısıtlı olduğunu söyleyerek ürünlerin Ankara'ya götürülüp pazarlara ulaştırıldığını vurguladı. Sabahın erken saatlerinde başlayan mesainin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Kaya, 2-2.5 saat içerisinde tüm ürünlerin toplanması gerektiğini söyledi.

Ankara'nın Ayaş ilçesinde dut hasadı başladı - Sakarya Son Dakika Haberleri - Bizim Sakarya Gazetesi

FİLE SİSTEMİ İLE TOPLANIYOR

Toplaması zorla bir ürün olarak görülen dutların toplama işlemi için file işleminden yararlandıklarını söyleyen Kaya, dut ağaçlarının altına geldikleri fileler ile kolay bir şekilde hasat sürecini tamamladıklarını söyledi. Daha önceleri çarşaf sererek yaptıkları bu işlemde gece ya da gündüz rüzgar esmesi ya da yağmur yağması durumunda çarşafların işe yaramadığını ve ürünlerin ziyan olduğunu belirtti. Kaya, “Şimdi bu file sistemi sayesinde hem dutlar toprağa değmiyor, çamur olmuyor, tozlanmıyor hem de rüzgardan etkilenmiyor. Sabahları dutları rahatlıkla toplayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara'nın Ayaş ilçesinde dut hasadı başladı İhlas Haber Ajansı

İKİ GÜNE ÜRÜNLER OLGUNLAŞIYOR

Meyvelerin ağaçta aynı anda olgunlaştığını ifade eden Kaya, dut ağaçlarının bir gün durup bir gün olgunlaşan bir meyve çeşidi olduğunu söyledi. Çok çabuk olgunlaştığı için 2 gün beklenmesi durumunda aşırı olgunlaşan ürünler elde ettiğini söyleyen Kaya, bu nedenle bahçeyi ikiye böldüklerini belirterek bir gün bir tarafını ertesi gün ise diğer tarafını hasat ederek toplama işlemlerini tamamladıklarını söyledi.

Organik bir ürün olması nedeniyle dut meyvesinin çok sevildiğini dile getiren Kaya, “Dut gübre ve ilaç gerektirmez, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Dut yetiştirmeye kışın ağaçları sulamakla başlıyoruz çünkü suyu çok seven bir meyve. Kışın suluyoruz, baharda yapraklar açmadan budamasını ve çapasını yapıyoruz. Bu sulama işlemi haziran ayına kadar devam ediyor. Olgunlaştıktan sonra da çapalama işlemini bırakıyoruz” dedi.

Ayaş'ta zorlu dut hasadı başladı - Yeni Marmara Gazetesi

ELEMANSIZ BU İŞ YÜRÜMÜYOR

Dut üreticisi Uğur Güneş, uzun yıllardır bu iş içerisinde olduğunu söyleyerek elemansız ve destek eleman olmadan bu işlerin yürümeyeceğinin altını çizdi. Dut toplamak için toplayıcı ve çırpıcı olarak görev alacak kişilerin olması gerektiğinin altını çizen Güneş, dut toplamanın görüldüğü kadar kolay olmadığını vurguladı. Güneş, “Sistemli bir şekilde dut üretiyoruz ama Ayaş’ta bir kooperatif kurulmasını istiyoruz. Böylece tüm bağcılar dutlarını kooperatife teslim eder, Ankara’dan veya çevre illerden gelen alıcılar da dutları buradan alır. Fazla dut olduğunda bunlar kurutulabilir, pekmez veya pestil yapılabilir. Bu konularda da satış noktası olsa buradaki sorunları çözebiliriz” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN