Şimşek konuştu borsa çakıldı: Türk hisseleri düştü

Şimşek konuştu borsa çakıldı: Türk hisseleri düştü

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Hazine Bakanı Şimşek'in, "Vergilendirilmemiş alan kalmayacak. Borsa kazançlarına vergi için hazırlık yapıyoruz." açıklaması sonrası günün ilk yarısında yüzde 2,33 değer kaybederek 10.399,46 puana indi. Türkiye’nin kamu maliyesini düzenlemek için ek vergilen planladığını yazan Bloomberg, Şimşek’in açıklamalarının ardından Türk hisse senetlerinin düştüğünü belirtti.

Bloomberg HT-Habertürk yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri karlara olası bir vergi getirilmesinin düşünüldüğünü söylemesinin ardından Türk hisse senetleri sert düştü. Borsa İstanbul 100 Endeksi, yerel saatle 11:09 itibariyle %1'e kadar geriledi ve yaklaşık bir haftanın en sert düşüşünü yaşadı.

GERİ ADIM ATILMIŞTI

Piyasanın yön değiştirmesi Şimşek'in canlı yayındaki röportajda hazinenin borsadaki yatırımlardan elde edilen gelirlere yeni vergiler getirmeyi incelediğini söylemesinin ardından geldi. Yetkililer bu fikri ilk olarak geçen ay ortaya atmış, ancak daha sonra piyasaların olumsuz tepkisi karşısında geri adım atmıştı.

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 248,45 puan azalışla 10.399,46 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 49,3 milyar lira oldu.

EK VERGİLER İÇİN KAMPANYA

Maliye Bakanı, ülkenin mali durumunu iyi durumda tutmak için kritik öneme sahip olduğunu söylediği ek vergilerin getirilmesiyle sonuçlanacak yeni bir tasarıyı savunmak için halka ulaşma kampanyası yürütüyor. Bakan Şimşek, asgari ücrete bu ay zam yapılması yönündeki halktan gelen çağrılar karşısında “popülist taleplere boyun eğlemeyeceğinin’ sözünü verdi.

KİLİT BİR RİSK

Yabancı yatırımcılar, mayıs ayında %75'i aşan tüketici enflasyonunda beklenen yavaşlama için böyle bir ücret artışının kilit bir risk olduğunu sık sık dile getirdiler. Bakan, yetkililer için fiyat artışlarını yıl sonuna kadar %42'nin altına çekmenin önemli bir hedef olduğunu, bunun merkez bankasının 2024 için tahmin yörüngesinin üst ucu olduğunu söyledi. Lira %0,2 yükselerek saat 11:10 itibariyle ABD doları başına 32,6990 seviyesinden işlem gördü. 10 yıllık lira tahvillerinin getirisi 13 baz puan düştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN