Bu mağaraya sadece cüceler girebiliyor! Elazığ'ın efsanelere konu olan mağarası: İçeriyi gören şok oluyor

Bu mağaraya sadece cüceler girebiliyor! Elazığ'ın efsanelere konu olan mağarası: İçeriyi gören şok oluyor

Elazığ’da yer alan bu mağaraya sadece cüceler girebiliyor. Efsanelerle dolu olan mağaranın hikayesini duyanlar oraya akın ederken, içeriyi gören şok oluyor. İşte o efsanevi mağara…

Elazığ’ın Keban ilçesindeki Nimri Dağı’ndaki mağaraya yalnızca cüceler girebiliyor. Rivayete göre, seneler önce Ermenilerin açtığı tünellerde yalnızca cüceler çalışıyor ve altın çıkarıyorlardı.

Kimsesiz çocukların ense köklerine vurularak cüce kalmalarının sağlandığı ve böylece tünellerde çalıştırıldığı rivayeti, kulaktan kulağa yayılarak günümüze ulaşmış durumda.

TURİZME KAZANDIRILMASI İSTENİYOR

Efsaneyi duyanlar bölgeye akın ederek bu tünelleri görmeye giderken, bölge halkı da turistlerin ilgisini çeken alanların turizme kazandırılmasını istiyor.

elazigda-cuceler-magarasi-3.jpg

“GENİŞ BİR ALANA YAYILMIŞ, İLGİNÇ MAĞARALAR”

Rivayetlerle dolu mağara hakkında bilgi veren bölge halkından Fethi Oruç, ''Burada birçok tünel açılmış. Bu galerilerin özelliği dar olmalarıdır. Rivayete göre, burada altın çıkarılıyormuş. Bu da kulaktan kulağa bizim zamanımıza kadar geldi. En büyük özelliği dediklerine göre burada cüceler çalıştırılıyormuş.

elazigda-cuceler-magarasi-2-001.jpg

Ne kadar doğru ne kadar yanlış o kadarını bilemiyoruz. Bu mağaralar çok geniş bir alana yayılmış durumda. İlginç mağaralar. Bu mağaraların turizme kazandırılması güzel olur. Vatandaşların bu mağaraları gelip görmelerini istiyoruz. Hakikaten çok ilginç efsanelere göre, o dönemlerde kimsesiz çocukların kafataslarına bir işlem yapılıyormuş bundan dolayı da gelişimleri engelleniyormuş. O çocuklar da bundan dolayı maden ocaklarında çalıştırılıyormuş" şeklinde konuştu.

“İÇERİDE KOLLARA AYRILIYOR”

Rivayeti duyanların bölgeye giderek mağarayı görmek istediğini söyleyen Oruç, "Bundan önceki yıllarda maden anlamında ekonomik olarak bir şeyler kazanılmış ama bundan sonra da turizme kazandırılabilir.

elazigda-cuceler-magarasi-4.jpg

Burada bulunan mağaranın içerisine girdik. İçeri de kollara ayrılıyor. Bunlar sadece altın damarını takip etmişler. Yukarısında da aynı mağaradan var muhtemelen o kısım da havalandırmasıdır. Dar ve ilginç bir yer. Babalarımızın ve dedelerimizin çalıştığı maden ocaklarından çok farklı bir yer. Buranın içerisinde ise eğilerek bazı yerlerde ise sürünerek hareket ediyorsun" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN