Mesajı veda konuşmasında

Mesajı veda konuşmasında

Yerel seçimin ardından sinyali verilen kabine revizyonunda icraatları beğenilen, pandemi ve deprem sürecini sorunsuz yöneten Sağlık Bakanı’nın ayrılması şaşkınlık yarattı. İşe alımlarda parti teşkilatını gözetmediği için eleştirilen Koca’nın devir töreninde verdiği ‘hasta garantili şehir hastaneleri’ mesajı dikkat çekti: Benden önce belirlenen bedelleri sınırlandırdık. 18 şehir hastanesinin bütçeye yük olmasını önledik.

ÇEVRE BAKANLIĞINA İKİNCİ KEZ MURAT KURUM’UN GETİRİLMESİNE ELEŞTİRİLER

Hükümete ‘neşter’ iddiaları yansırken Cumhurbaşkanı kararıyla kabinede revizyona gidildi. Çevre Bakanı Özhaseki’nin yerine Murat Kurum getirildi. Özhaseki, karardan önce sağlık sebeplerini gerekçe göstererek sosyal medyadan görevi bırakacağını açıkladı. Ancak Resmi Gazete’de iki bakan için de ‘görevden affını isteyen’ ifadesi yer aldı. Kurum’un ikinci kez atanması karşısında İstanbul seçimi işaret edilerek ‘Halkın görmediği neyi gördüler’ paylaşımları yapıldı.

ŞEHİR HASTANELERİNİN YÜKÜNÜ 322 MİLYAR EURODAN 27 MİLYARA DÜŞÜRDÜK

Fahrettin Koca da devir töreninde “Takip ettiğim ilkelerden biri akla ve bilgiye hürmet, diğeri çözüme dahil olmak isteyenleri buna dahil etmekti” ifadesini kullandı. Şehir Hastaneleri için “25 yıllık bedeli 322 milyar euroydu. Bunu 27.5 milyar euroyla sınırlandırdık. Bütçeye yük olmasını önledik” dedi. Koca’nın ardından AK Parti’nin Kızılcahamam kampından kamuoyuna yansıyan eleştiriler hatırlatıldı. ‘Mülakatsız işe alımlara karşı çıkması rahatsızlık yarattı’ iddiaları dile getirildi.

Fahrettin Koca, 2018’den bu yana yürüttüğü Sağlık Bakanı görevini İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na devretti.

0307krt01a-tum.jpg

KOCA’NIN İSTİFA NEDENİ ‘GARANTİLİ KÖİ MODELİ’

Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı görevinden affını isteyerek koltuğunu Kemal Memişoğlu’na devretti. Koca devir teslimde Kamu Özel İşbirliğinde yapılan şehir hastanelerinin 322 milyar avro olan 25 yıllık maksimum fiktif nominal bedelini 27.5 milyar avro ile sınırlandırdık. Böylece şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik” dedi. Bu açıklama Koca’nın KÖİ işletmelerinin bütçede oluşturduğu yüke karşı çıkması nedeniyle istifa etmiş olabileceği şeklinde yorumlandı.

1kapak-001.jpg

Cumhurbaşkanlığı atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Fahrettin Koca’dan boşalan Sağlık Bakanlığı koltuğuna İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu atandı. Önceki gün akşam saatlerinde istifasını duyuran Mehmet Özhaseki yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na ise önceki Çevre Bakanı ve son yerel seçimde AK Parti’nin İBB Başkan adayı olan Murat Kurum atandı. İki bakanlıkta da devir teslim töreni yapıldı. Sağlık Bakanlığı’ndaki törende Fahrettin Koca’nın sözleri dikkat çekti. Koca, görevde olduğu süre boyunca Elazığ depremi, Kovid-19 salgını ve Kahramanmaraş depremleriyle 3 ağır sınav verdiklerini ifade ederek “Sağlık sistemimizin bu sınavları başarıyla verdiğini inanıyorum” dedi.

1kapak-002.jpg

DİKKET ÇEKEN ŞEHİR HASTANELERİ LAFI

18 şehir hastanesinin Kamu Özel İşbirliği ile yapıldığını hatırlatan Koca, 6 yılda ihalesi yapılanların tamamının genel bütçe kaynaklarından yapıldığını dile getirdi. “Şehir hastanelerimizin 18’i Kamu Özel İşbirliği ile yapılırken son 6 yılda ihalesi yapılanların tamamını genel bütçe kaynakları ile yaptık. Kamu Özel İşbirliğinde yapılan 18 şehir hastanemizin 25 yıllık maksimum fiktif nominal bedeli 322 milyar avroydu. 322 milyar avro olan bu bedeli en çok 27,5 milyar avro ile sınırlandırdık. Böylece şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik” dedi. Koca’nın bu açıklaması, istifasının nedeninin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) işletmelerin bütçeye oluşturduğu yüke karşı çıkması olarak yorumlandı.

MODEL KOCA’DAN ÖNCEKİ DÖNEME AİT

KARAR yazarı ve iktisatçı Prof. Dr. Uğur Emek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Koca’nın dile getirdiği Kamu Özel İşbirliği işletmelerinin bütçede yük oluşturduğuna katıldığını ifade etti. Emek, “Fahrettin Koca: ‘KÖİ modeliyle bütçeye büyük yük getiren şehir hastaneleri önceki dönemin kararıydı. Biz bu uygulamayı durdurduk.’ Katılıyorum” dedi.

ŞERHİR HASTANELERİ İÇİN ‘AĞIR SINAV’ DEDİ

Fahrettin Koca törende yarıca “Bu bir veda konuşması değil, insanımıza mesuliyetim sürecek” diyerek başladığı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kendisine bu imkanı verdiği için teşekkür etti. “Duruşu, düşüncesi her ne olursa olsun bütün vatandaşlarımızı kuşatacak hizmet anlayışımızı benimsedim. Prensip olarak zamanında verilmiş cesur kararların gereklerini yapmaya çalıştık. Şehir hastaneleri konusundaki çaba bunlar arasındadır” ifadelerini kullandı. Koca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından kurulan kabinede yer alan ilk isimlerdendi. Özellikle pandemi döneminde üstlendiği görevle kamuoyunun en fazla dikkati çeken bakanlarındandı.

DEĞİŞMİŞ KABİNEDE EKONOMİ KONUŞULDU

Yeni Sağlık Bakanı ve Şehircilik Bakanı’nın katıldığı bakanlar toplantısında gündem ekonomiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığı’ndaki toplantının ana gündem maddesinin bugün açıklanacak enflasyon rakamları olduğu belirtildi. Memur ve emekli zamlarının da diğer iki ana madde olduğu belirtildi.

1kapak-003.jpg

Kabine, yaklaşık bir ay aranın ardından dün toplandı. Beştepe’deki toplantıya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti. Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve yeni Şehircilik Bakanı AK Parti İBB Başkan adayı Murat Kurum’un katıldığı toplantının ana gündeminin ekonomi oldu. Bugün açıklanacak haziran ayı enflasyon oranıyla birlikte yılın ikinci yarısındaki memur zammı belli olacak. Toplantıda bu konu ele alındı. Yaklaşık 16 milyon memur, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı da netleşecek. Toplantıda tasarruf tedbirleri, en düşük emekli aylığına yapılacak artış da görüşüldü. Yeni vergi taslağı ve enflasyonla mücadele konusunda da kabine üyelerine bilgi veridi. Toplantıda 9’uncu Yargı Paketi ile ilgili son durumun da değerlendirildi. Bölgesel gelişmeler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve ateşkesin sağlanmasına yönelik adımlar da ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Kazakistan, Azerbaycan ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek. İlgili bakanlar, bu temaslarda ele alınması muhtemel konu başlıklarına yönelik çalışmalarını da kabinede sundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN