İstanbul nefes aldıracak alanlarını geri kazandı: Kurum'un yeniden atandığı gün İBB'den hukuk zaferi

İstanbul nefes aldıracak alanlarını geri kazandı: Kurum'un yeniden atandığı gün İBB'den hukuk zaferi

Çevre Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak tarafından açılan davalarla engellenmeye çalışılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hazine arazilerini park ve yeşil alana dönüştürme planları hukuka uygun bulundu. KARAR’a konuşan İBB Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, İstanbul’da yeni yapılaşma ve nüfusu arttırıcı planların değil, deprem gibi afetlerin öncelikli olarak düşünülmesine dikkat çekerek mahkeme kararının hayati olduğunu vurguladı.

SEMA KIZILARSLAN

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, 2022 yılında İBB Meclisi tarafından İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri olan Şişli'nin Eskişehir, Yayla ve Paşa mahallelerindeki 3 hazine arazisi için yapılan plan değişikliklerinin hukuka aykırı olduğunu savunarak, iptal istemiyle 3 ayrı dava açmıştı.

yeni-proje.jpg

KURUM’UN BAKANLIK DÖNEMİNDE ENGELLENEN PLANLAMALAR, YENİDEN GÖREVE ATANDIĞI GÜN HUKUKA UYGUN BULUNDU

İBB’nin yeşil alan planlamalarına itirazların yapıldığı dönemde bakanlık görevini yürüten ve 2024 İBB Başkanlığı seçimini kaybeden Murat Kurum, dün (2 Temmuz) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak yeniden göreve atandı.

Kurum’un göreve atandığı gün, İBB’nin Bakanlık tarafından uzun zamandır engellenen hazine arazilerinin yeşil alan ve parka dönüştürme planlamaları mahkemelerce hukuka uygun bulundu.

yeni-proje-1-002.jpg

“PARK VE YEŞİL ALANLAR AFET DURUMLARINDA ACİL TOPLANMA ALANI OLARAK KULLANILABİLİR”

Şişli Eskişehir Mahallesi’ndeki hazine arazisinin İBB Meclisi tarafından park ve yeşil alan ilan edilmesine karşı açılan dava İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nde görülen mahkemede plan değişikliğinin bölgede açık alan oluşturulmasına katkı sağladığını ve kentin nefes alabilirliğini artırdığını belirtti.

Mahkeme, park ve yeşil alan kararının afet durumlarında acil toplanma ve barınma alanı olarak kullanılabilirliği de göz önünde bulundurulduğunda, plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve mevzuata uygun olduğu sonucuna vardı. Bakanlık tarafından açılan dava 15 Mayıs 2024 tarihinde oybirliği ile reddedildi.

Aynı gerekçelerle Yayla Mahallesi’ndeki hazine arazisinin de “belediye hizmet alanı” ilan edilmesine ve Paşa Mahallesi’ndeki hazine arazisinin park ve yeşil alan olarak belirlenmesine karşı açılan davalar da İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

yeni-proje-3-004.jpg

EREN SÖNMEZ: "MAHKEMENİN KARARI SEVİNDİRİCİ"

KARAR’a konuşan İBB 1.Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, mahkemenin verdiği kararların İstanbul ve İstanbullular açısından neden önemli olduğunu anlattı. Sönmez, “İstanbul’a artık yeni yapılaşma ve nüfus arttırıcı planlar değil, afetlerin de düşünüldüğü donatı alanları gerekli. Özellikle kamuya ait mülkler bu anlamda değerlendirmeli. Mahkemenin bunu görmesi sevindirici. İstanbul’da kamuya ait alanlar yeşil ve park olarak kalmalı. İstanbul depremi ve afetler düşünüldüğünde bu artık bir zorunluluk.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN