Hayırlı işler sayın Bakan

Hayırlı işler sayın Bakan

Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Kuzey Marmara Otoyolu işletmesine verilen astronomik geçiş garantisine imza atan Cahit Turhan, şimdi bu şirkete yüksek maaşla CEO oldu. Bakanlık görevine getirilmeden önce de aynı firmada üst düzey yönetici olarak görev yaptığı ortaya çıkan Turhan’ın devlet adına muhatap olduğu müteahhitlerle ‘sıra dışı’ ilişkisi “Bu kadar da olmaz” dedirtti.

BAKANLIĞINDA GEÇİŞ GARANTİSİ VERDİĞİ ŞİRKETE CEO OLDU

Köprü ve otoyollara dövizle verilen Hazine garantilerinin bütçeye getirdiği ağır yük rakamlara yansıdı. Uzmanlar, ekonomideki krizin bir ayağı olarak da bu projeleri işaret etti. Hükümet, bütçeyi toparlamak için vergi paketi hazırlayıp asgari ücret zammına kapıyı kapatırken vahim iddia yansıdı. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, eski Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın görevdeyken geçiş garantisi verdiği Kuzey Marmara Otoyolu işletmesine CEO olduğunu duyurdu.

TÜRKİYE’DEKİ TÜM ARAÇLAR 87 KEZ GEÇSE YİNE GARANTİ DOLMAZ

Sosyal medyadan belgeler paylaşan Yavuzyılmaz, Turhan’ın imzasıyla 1.3 milyar araçlık garanti verildiğini kaydeden Yavuzyılmaz “Türkiye’deki tüm otomobiller otoyoldan 87 kez geçse bile bu garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşılamaz” dedi. Vahim iddia karşısında yaşananların ne devlet adabına ne vicdana sığacağı belirtildi. Eski bakanın etik dışı ilişkisi hakkında hükümetten açıklama bekleniyor.

ktkt.jpg

ESKİ BAKANA KIYAK MAAŞLI CEO GÖREVİ

Eski Ulaştırma ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olmasının ardından, eski Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın da Kuzey Marmara Otoyol işletmesine CEO olduğu ortaya çıktı. Turhan’ın bakan olduğu dönemde bu işletmeye iltimas geçtiği belirtilirken alacağı maaşın ise aylık 1 milyon TL olduğu belirtildi. Bakanın yeni kıyak görevine ilişkin haberlere bir gün sonra İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin erişim engeli getirmesi ise dikkat çekti.

Hükümetin asgari ücrete zam yapmaması ve aldığı tasarruf tedbirlerini vatandaşın sırtına bırakması tepki çekerken eski bakanların kamu ihalelerini alan şirketlere astronomik maaşlarla üst düzey görevlere getirilmesi dikkat çekti. Eski Ulaştırma ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olmasının ardından, eski Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın da bakanlık döneminde iltimas geçtiği belirtilen Kuzey Marmara Otoyol işletmesine CEO olduğu ortaya çıktı. Skandal niteliğindeki olayı CHP’nin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan sorumlu gölge bakanı Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, ortaya çıkardı.

m.jpg

GEÇİŞ GARANTİSİNİN GERÇEKLEŞMESİ İMKANSIZ: CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Turhan’ın bakanlık döneminde verdiği “1 milyar 338 milyon araç geçiş garantisi” ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP’li Yavuzyılmaz, eski bakan Cahit Turhan’ın Kuzey Marmara Otoyolu için verdiği geçiş garantilerinin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu belirtti. Yavuzyılmaz “Türkiye’deki tüm otomobiller sırayla Kuzey Marmara Otoyolundan 87 kez geçse bile bu garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşılamaz” diyerek durumun vahametine dikkat çekti.

YAVUZYILMAZ BELGELERİ PAYLAŞTI: Sosyal medya üzerinden belgeleri de paylaşan CHP’li vekil, iddialarını destekleyen görsellerle kamuoyunu bilgilendirdi. Belgelerde, eski bakan Turhan’ın döneminde verilen astronomik geçiş garantilerinin yanı sıra, şahsın işletme CEO’su olarak göreve getirilmesine ilişkin detaylar da yer aldı. Yavuzyılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Yaparsa AK Parti yapar. Ulaştırma eski Bakanı Cahit Turhan’ın Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesinin CEO’luğuna getirildiğini tespit ettik. Bakanlığı döneminde, aynı işletmeye astronomik ve tutturulması imkansız sayılarda ‘ilave araç geçiş garantileri’ verdiğini belgeledik. İşletmeyi oluşturan şirketler; Kolin, Limak, Cengiz, Kalyon. Bu şirketlere Cahit Turhan döneminde verilen ‘ilave araç geçiş garanti sayısı’: 1 milyar 338 milyon adet araç. Türkiye’deki tüm otomobiller sırayla Kuzey Marmara Otoyolundan 87 kez geçse bu ilave garanti edilen araç geçiş sayısı tutturulamıyor. Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Denetim Resmi Taslak Raporu - 16.09.2019 tarihli 2 No’lu Mutabakatname”

lmm.jpg

ESKİ BAKAN CEO OLDU HABERLERİNE ENGELDİ: Bu iddiaların ardından gözler Kuzey Marmara Otoyolu işletmesine ve ilgili bakanlığa çevrildi. Kamuoyu, iddialarla ilgili resmi bir açıklama beklerken, CHP’nin konuyu daha da yakından takip ettiği ve gelişmeleri sürekli olarak paylaşacağı belirtildi. Öte yandan haberlere ilişkin bakan ve şirket sessizliğini korurken Turhan’ın Kuzey Marmara Otoyol işletmesine CEO olduğuna ilişkin haberlere yayınlanmasından bir gün sonra İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi.

lmm.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN