BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 2024’ün insani yardım çalışanları için "kayıtlardaki en ölümcül yıl" olduğunu açıkladı. Dünya genelinde 281 yardım görevlisi öldü, Gazze’deki saldırılar bu artışta önemli rol oynadı. UNRWA personeli başta olmak üzere insani yardım çalışanlarına yönelik şiddet ve tehditler, Afganistan, Güney Sudan, Sudan, Ukrayna gibi birçok ülkede de yükseldi.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 2024'ün insani yardım çalışanları için "kayıtlardaki en ölümcül yıl" olduğunu açıkladı. Gazze'deki savaşın yoğun etkisi, insani yardım personeline yönelik şiddeti büyük ölçüde artırdı.
Yapılan açıklamada, dünya genelinde bu yıl 281 insani yardım görevlisinin öldürüldüğü ve bu sayının, 2023'te kaydedilen 280 ölümle kıyaslandığında "rekor" düzeyde olduğu ifade edildi. Özellikle Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana 320’den fazla insani yardım görevlisinin yaşamını yitirdiği belirtilerek, öldürülenlerin çoğunluğunun BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarından oluştuğu vurgulandı.
YARDIM ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET KÜRESEL BOYUTTA ARTIYOR
OCHA’nın açıklamasında, insani yardım personeline yönelik tehditlerin Gazze dışındaki bölgelerde de arttığına dikkat çekildi. Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Güney Sudan, Sudan, Ukrayna ve Yemen'in de aralarında bulunduğu birçok ülkede yüksek düzeyde şiddet, kaçırma, yaralanma, taciz ve keyfi gözaltı olaylarının yaşandığına işaret edildi.
Açıklamada, geçen yıl 14 silahlı çatışmada 33 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği, bu sayının 2022’ye göre yüzde 72 oranında arttığı bilgisi paylaşıldı.
'CESARETLERİ VE İNSANLIKLARI KURŞUNLARLA KARŞILANIYOR'
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, insani yardım çalışanlarına yönelik şiddetin artışına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"İnsani yardım çalışanları benzeri görülmemiş bir oranda öldürülüyor. Onların cesaretleri ve insanlıkları kurşun ve bombalarla karşılanıyor."
Fletcher, bu durumun insani yardım operasyonlarını yıkıcı şekilde etkilediğini vurgulayarak, ülkeler ve çatışma taraflarının uluslararası hukuka uyması, insani yardım personelini koruması ve sorumluları adalete teslim etmesi gerektiğini belirtti.
Tüm zorluklara rağmen insani yardım kuruluşlarının yardımları sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, 2023’te yaklaşık 144 milyon kişiye, 2024 Kasım itibarıyla ise 116 milyondan fazla kişiye ulaşıldığı bildirildi.