Dışarısı 40 derece ama içeri giren üşüyor! Dünyada eşi benzeri yok: 4 Bin yıllık apartmana turist yağıyor

Dışarısı 40 derece ama içeri giren üşüyor! Dünyada eşi benzeri yok: 4 Bin yıllık apartmana turist yağıyor

Sivas’ın Tödürge köyünde bulunan 4 bin yıllık oyma mağaralar görenlerin ağzını açık bırakıyor. Öyle ki dışarısı 40 derece ama içeri giren üşüyor. Bölgede yaşayanlar ise dünyada eşi benzeri olmayan bu oyma mağaraların turizme kazandırılmasını talep ediyor.

Sivas’ın Tödürge köyü sakinleri, köylerindeki 4 bin yıllık oyma mağaralarda restorasyon çalışmalarının başlamasını ve eşsiz yapıların turizme kazandırılmasını istiyor.

sivasta-4-bin-yillik-oyma-magaralar-1.jpg

100’E YAKIN ODA VAR

Sivas Zara’ya bağlı Tödürge köyünde 4 bin yıllık geçmişe sahip olan oyma kaya mağaraları, apartmana benzeyen görüntüsüyle dikkat çekiyor. Kayaların oyulması ile elde edilen ve yaklaşık 100 odası bulunan tarih öncesi yerleşim yerinin barınma ve sığınma için yapıldığı düşünülüyor. 4 bin yıl öncesinden günümüze kadar ayakta kalan mağara şimdilerde çevresel etkilerden dolayı yıkılma tehlikesi yaşıyor. Köy sakinleri ise bu nadide eserin korunarak turizme kazandırılmasını istiyor.

MAĞARANIN İÇİ YAZIN SERİN KIŞIN SICAK

Mağara çevresinde ışıklandırma ve düzenleme yapılarak turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan köy sakinlerinden Osman Lafçı şunları söyledi:

sivasta-4-bin-yillik-oyma-magaralar-2.jpg

"Bu mağaraların tarihinin dört bin yıla dayandığı ve daha öncesinden yerleşim yeri olduğu söyleniyor. Bazı vatandaşlarımızda gelip burada zaman geçiriyor. Bu alan turistler için de cazip hale geldi. Tarihi tam olarak nedir bilen yok. Köy halkı olarak bu alanın daha cazip hale getirilip mağaraların turizme kazandırılmasını istiyoruz. Mağaraların içi çok serin. Dışarısı kaç derece olursa olsun insan üşüyor. Kış aylarında ise durum tam tersi. Dışarısı ne kadar soğuk olursa olsun mağaranın içinde sıcak bir hava oluyor. Ters bir orantı var. Burada yıllar önce bir çalışma olmuştu merdiven ve korumalık yapılmıştı. Fakat zamanla düşen kayalıklar neticesinde zarar görmüş kullanılmaz hale gelmiş. Buraya tekrar bir restorasyon yapılır ve etrafına ışıklandırılmalar yapılırsa çok iyi olur"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN