Adana’da hasadı başladı, sıcak her şeyi alt üst etti! Tarlada kilosu 6 TL’ye geriledi

Adana’da hasadı başladı, sıcak her şeyi alt üst etti! Tarlada kilosu 6 TL’ye geriledi

Havaların bir anda ısınması üreticileri de kara kara düşündürmeye başladı. Adana'da hasat süreci devam ederken sıcak hava tüm fiyatları alt üst etti. O ürünün tarlada kilosu 6 TL'ye kadar düştü. Çiftçi düşünüyor vatandaş bayram ediyor.

Adana'da üreticiler hasat süreci devam eden karpuzun aşırı sıcaklar nedeniyle tehlikede olduğunu söyledi. Sıcakların etkisinden korunmaya çalışan karpuzların hasat işlemleri devam ederken Çukurova'da sıcak hava günlük yaşamın yanı sıra hasat sürecini de olumsuz etkiliyor. Yüksek hava sıcaklıkları karpuz kabuklarının renk değiştirmesine neden olurken üründe bozulma ve çatlamaları da beraberinde getiriyor. Üreticiler sıcak nedeniyle karpuz da verim kaybı yaşanmaması için sulama sayısını arttırırken güneş koruyucu ilaçlama uygulamasına da gidiyor.

2 BİN 300 DÖNÜM ALANDA EKİM YAPILDI

Karpuz yetiştiriciliği yapan Melih Torun, bu yıl 2300 dönüm alanda ekim çalışmaları yapıldığını anlattı. İklim koşullarının tüm çiftçileri olumsuz etkilediğini söyleyen Torun, "Bu sene hava aşırı sıcak ya da aşırı soğuk. Gece gündüz sıcaklık farkları bitkiyi de olumsuz etkiliyor. Normalde bu zamanlarda böyle bir sıcak beklemiyorduk. Geçen haftalarda biliyorsunuz Türkiye çok soğuktu, yağmurlar devam ediyordu. Birden bu sıcaklıkların bastırması ürünlerde bayağı bir verim kaybına yol açtı. Ovada bayağı bir zarar var." sözlerini dile getirdi.

Adana'da sezonun ilk karpuz hasadı yapıldı

Hasadı devam eden ürünleri korumak için alternatif çözüm uygulamasına gittiklerini dile getiren Torun, tarlada sulama sayısını arttırarak drone destekli ilaçlama yaptıklarının vurguladı.

SICAKLAR ÜRÜNLERİ HAŞAT EDİYOR

Ürünlere uygulanan güneş koruyuculu ile can sağlığı açısından bir zararı olmadığını ifade eden Torun, bitkinin üstündeki bir tabaka olarak görülen bu yapının ürün içerisine çok etkisi olmadığında söyledi. 3 günde bir bu ilacın yapılması gerektiğini aktaran Torun, bu yöntemi çok eskiden beri uygulanan İlkel bir yöntem olsa da balya sapıyla karpuzun üstünü kapatarak rüzgar ve fırtınadan koruma sağlandığında aktardı. Bunun çok etkili olan bir yöntem olmadığını belirten Torun, bunlarla Kısmi bir koruma sağlanarak ürünlerdeki çatlamanın önüne geçirmeye çalışıldığını anlattı. Ürünlerin deforme olmasının satışları etkilediğini aktaran Torun, lekelerin zamanla çoğaldığını ve bozulmaları meydana geldiğini aktardı. Aşırı sıcaklar nedeniyle tarlada sulama işlemlerinin akşam saatlerinde yapıldığını aktaran Torun, karpuzların altını sürekli nemli tuttuklarını söyledi.

Sıcaklık arttı fiyat düştü! Üretici başından ayrılmıyor: Tarlada kilosu 6 liradan satılıyor

FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Sıcak havaların etkisi nedeniyle tarlada kayıpların oluşması da üreticiyi panikletiyor. Ürün fiyatlarında düşüş olduğunu dile getiren Torun, "Normalde zamanı geldiğinde karpuzun hasat edilmesi gerekirken topyekün hasada girildiği için fiyatlar bayağı düştü. Adana'da fiyatlar 10 liradan başladı ve hızlıca düştü. Şu an tarlada 6 lira civarında. Sıcaklar böyle devam eder ve ürünlerde kayıplar oluşursa fiyat düşebilir." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN