Kendiliğinden yetişiyor, yol kenarında gören poşetlerle koşuyor! Pazarlarda yok satıyor, toplayan kazancını katlıyor

Kendiliğinden yetişiyor, yol kenarında gören poşetlerle koşuyor! Pazarlarda yok satıyor, toplayan kazancını katlıyor

Yol kenarında kendiliğinden yetişiyor bir bitkiden çok daha fazlasını sunuyor. Sivas yöresi ile özdeşleşen bu lezzeti şifası Türkiye'yi de aşıyor. İç Anadolu Bölgesi'nde çok sık tüketilen besinler arasında yer alan bu ot yemeği ile şifa sağlıyor hem de ev bütçesine ek gelir kapısı oluyor. Bu otun faydasından yararlanmayan bin pişman oluyor.

Sivas yöresi sadece doğal güzellikleri ile değil eşsiz bitki örtüsü ile de adından söz ettiriyor. Yüreğe ait bir yemek türü olarak tüketilen bu otun faydası ise Türkiye sınırlarını aşıyor. Sivas'ta yetişen endemik bitkiler hayvanların, Sivrisineklerin Hatta ölümcül hastalıkların etkilerini en aza indiriyor. Son yıllarda endemik bitki türleri üzerinde yapılan çalışmalar dikkat çekerken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yabaş İspanya La Laguna Üniversitesi ile işbirliği yaparak Sivas'ın endemik bitki türleri üzerinde çalışma başlattı.

SİVAS'IN BİTKİLERİ DÜNYAYA ŞİFA OLUYOR

Sivas'ta yetişen endemik bitkiler bulaşıcı hastalıklara şifa olma potansiyeline sahiptir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yabaş, İspanya'da Tenerife'de bulunan ve dünyanın en iyi 500 Üniversitesi sıralamasında yer alan La Laguna Üniversitesi ile işbirliği sağladıklarını söyledi. Prof. Dr. Jacob Lorenzo-Morales ve ekibiyle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmayı işaret eden Yabaş, sivrisineklerden bulaşan ölümcül hastalıkların üzerinde çalışmalar yapıldığını söyledi. Laboratuvarda içeriğin saflaştırıldığını dile getiren Yabaş, endemik bitki türlerinin Sivas'ta fazlasıyla bulunduğunu söyleyerek türkülere konu olmuş madımağın şifasını değildi.

METROPOLLERE MADIMAK TOKAT'TAN GİDİYOR

BULAŞICI HASTALIKLARIN ÇÖZÜMÜ MADIMAK

Literatür araştırması yapıldığını ve etkili olabileceği düşünülen madımak üzerinde çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Esra Uçar Sözmen, bitkilerin etken maddeleri üzerinde farklı tekniklerle saflaştırılarak analizler yapıldığını söyledi. Diğer ekiplerin de etken maddeler üzerinde aktiviteleri incelediğine dikkat çeken Sözmen, birçoğunun Etkin sonuç gösterdiğini ve çok bulaşıcı hastalığa aynı anda etkinlik gösterdiğiniz saptandığını söyledi.

Dağda değil köyde yetişiyor, çiftçinin yüzü gülüyor İhlas Haber Ajansı

Yapılan çalışmaların bir kısmının uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmak üzere hazırda bulunduğunu ifade eden Sözmen, “Bazıları içinde patent başvurusu yapmayı düşünüyoruz. Özellikle hayvanlardan bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıkların bu tür bitkiler üzerinde denendiği ilk çalışma olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda da özgün ve umut vaat eden bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

TÜRKÜLER BİLE ŞİFASINI ŞAHİT OLUYOR

Anadolu'da çok sık bir şekilde yetişen madımak otu, Doğu ve Güneydoğu illerinde daha fazla bulunuyor. Bu illerin başında Sivas, Erzincan, Malatya, Elazığ gibi şehirler ön plana çıkmaktadır. Türkiye'nin pek çok farklı yerinde yetişse dahi Sivas ile bütünleşmiş olan Madımak, anavatanı olarak görülmektedir. Sivas'ın kırsal alanları ve dağlık bölgelerinde kendiliğinden yetişen madımak otu yol kenarında da sıklıkla görülmektedir.

Sivaslı kadınların Madımak hasadı başladı - İttifak Gazetesi

MADIMAK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Gaz ve kabızlık gibi sorunların çözümünde kullanılır.
  • Madımak tüketen kişilerin daha genç yaşlandığı görülür.
  • Vücutta oluşan iltihaplanmaların önüne geçer.
  • Solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerin solunum yollarını temizler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Stres gibi problemlerin azaltılmasını sağlar.
  • Kan şekerini dengede tutar.
  • Kanser hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
  • Cildin daha temiz ve berrak olmasını sağlar .

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN