THY radara yakalanan 'kıyak biletlere' sessiz

THY radara yakalanan 'kıyak biletlere' sessiz

THY'nin, AK Parti’nin Avrupa'daki lobi kolu olarak çalışan Uluslararası Demokratlar Birliği üyelerine 'ucuz bilet hizmeti' tartışma yarattı. Tepkiler üzerine açıklama yapan UID "Bize özel değil. THY birçok kurumsal müşterisine sağlıyor" savunması yaptı. Ancak uygulamanın geçen mayısta başlatılmasına rağmen skandal, Alman basınına yansıyana kadar, uygulamaya ne UID'nin ne de THY'nin internet sitesinde yer verilmediği belirlendi. TYH ayrıca konuya hâlâ sessiz.

BÜŞRA CEBECİ

Türkiye'nin dünya çapında saygın markası olan Türk Hava Yolları'nın, AK Parti'nin yurt dışındaki en güçlü lobi grubu olarak nitelendirilen Almanya'daki Uluslararası Demokratlar Birliği'nin (UID)
üyelerine dönük ucuz bilet promosyonu tartışma yarattı. Merkezi Köln'de bulunan UID'nin yaptığı anlaşma, birliğin başkan yardımcısı Esma Koç Ağca'nın, UID'nin bölge başkanlarına gönderdiği yazıyla ortaya çıktı. UID üyelik numarasını ibraz edenlere THY'de 'yüzde 10'a kadar indirim ve ilave bagaj hakkı' gibi avantajlar sağlanacağı belirtildi. 17 Haziran'da 'Avrupa Postası'nın aktardığı iddia, 21 Haziran'da Almanya'nın Focus haber sitesine de yansıdı. Focus'un haberinde 'AK Parti, Avrupa'daki destekçilerini indirimle ödüllendiriyor' ifadesi kullanıldı.

EKSTRA BAGAJ VE İNDİRİM HAKKI

Focus haber sitesinden Ulf Lüdeke'nin "AKP'nin Almanya'daki lobi kuruluşu: Türk Hava Yolları Erdoğan fanlarına nasıl gizli indirim yapıyor" başlıklı haberinde, şirketin 'AK Parti'nin Avrupa'daki destekçilerini uçuş indirimleriyle ödüllendirdiği' iddia edilerek "Bundan yararlanan kişiler, AK Parti'nin yurtdışındaki en güçlü lobi grubu UID'nin üyeleri. Resmi ana sayfada ise bu tekliflere ilişkin herhangi bir emare yok" denildi. Haberde ayrıca UID Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Birimi Başkanı Esma Koç-Ağca tarafından gönderildiği iddia edilen bir mesajın ekran görüntüsüne yer verildi.

MUHALEFET SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Esma Koç Ağca'nın bölge başkanlarına hitaben yazılan mesajında "UID üyelerine Türk Hava Yolları (THY) uçak biletlerinde özel indirimler sunulacaktır. Bu yeni düzenleme kapsamında yeni üyeler kazanmak için büyük bir fırsat" ifadelerine yer verildi. Yapılacağı söylenen indirimle ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı: "Uçak biletleri sınıflandırmasına göre farklı indirimler uygulanacak olup, ayrıca tüm biletlere 10kg daha fazla bagaj hakkı tanınacaktır. Değişiklik ve iptal ücretleri en cüzi seviyede olacaktır" denildi. Ağca'nın notunda THY ile anlaşma için 'Yeni üyelerin ilgisini çekmek için harika bir fırsat' vurgusunu yapması dikkat çekti. Muhalefet konuya tepki göstererek skandalı Meclis gündemine taşıdı.

THY SKANDALA HÂLÂ SESSİZ

Türkiye'den yükselen yoğun tepkiler sonrası açıklama yapan UID “Türkish Airlines Corporate Clup programı çerçevesinde şirket, dernek gibi kurumlara sunduğu avantajlar, dünya genelinde bir çok kurumsal müşteriye sağlanan standart uygulamalar olupi herhangi bir kuruma özel istisnai, bağlamda değerlendirilmemelidir. Bilinmelidir ki, bu tür anlaşmalar yalnızca UID ile ınırlı olmayıp, binlerce firma, STK ve çeşitli organizasyonlar, farklı sektörde faaliyet gösteren şirketlerle benzer anlaşmalar yapılmaktadır” savunması yaptı. Ancak THY, konuya ilişkin tepkilr yağmasına rağmen hâlâ sessiz.

MADEM YASAL NEDEN GİZLENDİ

Uygulamanın TYY ve UID'nin internet sistelerinde yer almadığı da belirlendi. Uygulamanın geçen mayısta başlatıldığı kaydedildi. Skandal Alman FOCUS dergisi tarafından haber yapılana kadar hem UID'nin hem THY'nin internet sitesinde hiçbir duyuruya yer verilmediğine dikkat çekildi. 'Ucuz bilet kıyağı'nın her iki kurumun da sistesinde yer almaması “Madem yasal neden gizlendi? İfşa olmasa gizli saklı sürecek miydi” yorumlarını da beraberinde getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN