İkinci el otomotiv piyasası yokuş aşağı: Uzmanından uyarı: Fiyatlar artacak

TÜİK verilerine göre; 2024 yılı mayıs ayında 2. el otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,62 oranında geriledi. "Şu anda otomotiv ikinci elde tamamen durma noktasına geldi" diyen Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, araç almanın tam vakti olduğuna ve fiyatların artacağına vurgu yaptı.

Türkiye’de otomotiv piyasasında yaşanan durgunluk, 2024 yılı mayıs ayında da devam etti. TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yılın aynı ayında 741 bin 828 olan ikinci el otomobil satışı, bu yıl yüzde 20,62 oranında düşerek 588 bin 886 adede geriledi. İkinci elde tüm taşıtların toplam satışı da benzer şekilde 1 milyon 104 bin 572'den, 920 bin 604'e düştü.

9566783.jpg

Mayıs ayında otobüs ve motosiklet satışlarında bir miktar artış gözlenirken, diğer tüm motorlu kara taşıtlarında azalma görüldü. Bu dönemde 15 bin 468 minibüs, 4 bin 259 otobüs, 142 bin 796 kamyonet, 18 bin 607 kamyon, 120 bin 420 motosiklet, 1830 özel amaçlı taşıt ve 28 bin 338 traktör satıldı.

5 AYLIK DÖNEMDE YÜZDE 16 DÜŞÜŞ

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 2024 yılının ilk 5 ayında 2. el otomobil pazarında yüzde 16,38 oranında bir gerileme yaşandığını belirtti. Erkoç, "Geçen yılın ocak-mayıs döneminde 3 milyon 335 bin 221 adet olan 2. el otomobil pazarı, bu yıl aynı dönemde 2 milyon 789 bin 45 adede geriledi. Otomotiv piyasasındaki performans kaybı gün geçtikçe belirginleşiyor." dedi.

9566782.jpg

'İNSANLARIN BİR KISMI FAİZE YÖNELDİ'

Türkiye'de yaklaşık 70 bin motorlu araç satıcısı olduğunu ifade eden Erkoç, "Bunlar şahıslardan aldığı araçları üzerine çok cüzi bir kar koyup öyle satıyorlar. Bankaların faiz oranlarını yükseltip, kredilendirmeyi düşürmelerinden dolayı insanların bir kısmı zaten faize yöneldi. Diğer bir kısmı da kredi bulamadığı için, ikinci elde araç alma işi durağan hale geldi." dedi.

9566784.jpg

'OTOMOTİV İKİNCİ ELDE TAMAMEN DURMA NOKTASINDA'

Erkoç, 2'nci el otomobilde yüzde 75 oranında bir düşüş olduğunu söyleyerek, "Yaklaşık yılda 10 milyona yakın araç alınıp satılıyordu Türkiye'de. Bu araç alım satımları muhtemelen bu sene bu rakamları bulmayacak ve biz 2025'de bunun biraz daha devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun da sebebi krediye ulaşımdaki sıkıntılar." diye konuştu.

Bu durumun otomobil piyasasını durağanlaştırdığını söyleyen Erkoç, "Şu anda otomotiv ikinci elde tamamen durma noktasına geldi." dedi.

9566781.jpg

'ARAÇ ALMANIN TAM ZAMANI, FİYATLAR ARTACAK'

Şu an araç almanın tam zamanı olduğunu belirten Erkoç, "Sebep gerek 2. eldeki durgunluklar, gerekse sıfır otomobilde kampanyalardan dolayı fiyatların çok uygun olması. Vatandaşımız araç alacaksa bu piyasanın durgunluğundan faydalansın. Bundan sonra araç fiyatlarının yükseleceğini düşünüyoruz. Sebebi de biliyorsunuz birkaç tane uygulama yürürlükte. Bunlardan bir tanesi Çin'den gelen araçlara ÖTV oranının yükseltilmesi. Ciddi bir pazar vardı. Bu araçların fiyatı yükselince ister istemez ikinci ele yansıyacak. Yine bunu bahane gösterip bazı Avrupa'dan gelen araç fiyatları da yükselecek. O yüzden 'araç almanın tam zamanı' diyoruz. Vatandaşlarımız için imkan dahilinde otomobil almayı bekletenler şu anda araç alsın." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN