Venedik film Festivali'nde ödüller 81'inci kez sahiplerini buldu: ‘Geleceğin Aslan’ı Gazze için kükredi

Venedik film Festivali'nde ödüller 81'inci kez sahiplerini buldu: ‘Geleceğin Aslan’ı Gazze için kükredi

81. Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’ ödülünü bu yıl usta yönetmen Pedro Almodovar’ın ‘The Room Next Door’ filmi kazandı. ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne Vincent Lindon, ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne ise Nicole Kidman layık görüldü. Türk yönetmen Murat Fıratoğlu’un ilk uzun metrajı ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ne ise ‘Jüri Özel Ödülü’ verildi. Öte yandan törene ‘Geleceğin Aslanı Ödülü’nü alan Amerikalı Yahudi yönetmen Sarah Friedland’ın Gazze’ye destek mesajı damga vurdu.

SALİHA SULTAN

‘Altın Aslan’ı kazanan Pedro Almodovar, beş yıl önce de Venedik’te ‘Yaşam Boyu Başarı’ ödülüne layık görülmüştü.

‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Fransız usta aktör Vincent Lindon ‘The Quiet Son’ filmindeki rolüyle kazandı.

screenshot-8.jpg

İtalya’da bu yıl 81’incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali 7 Eylül akşamı düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Festivalde en iyi filme verilen prestijli ‘Altın Aslan’ ödülünü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın ‘The Room Next Door’ filmi kazandı. Yönetmenin 23’üncü, İngilizce olarak çektiği ilk uzun metrajı olan film Sigrid Nunez’in ‘What Are You Going Through’ adlı romanından uyarlandı. Julianne Moore ve Tilda Swinton’ın başrollerde olduğu film, ötanazi isteyen kanser hastası bir kadının hikayesine odaklanıyor. 74 yaşındaki yönetmen Almodovar törende, bir yaşam sonu dramasına imza attığı filmine verilen ödülü kabul ederken onurlu bir şekilde ölmenin ‘temel bir hak’ olması gerektiğini söyledi. “Bu film ötanaziden yana” diyen Almodovar filmin politik değil, hümanist olduğunu da sözlerine ekledi. Almodóvar ayrıca kazandığı ‘Altın Aslan’ı filmin iki yıldızına adadı.

screenshot-11.jpg

Venedik’te iyi yönetmene verilen ‘Gümüş Aslan’ ödülüne de ‘The Brutalist’ filminin ABD’li yönetmeni Brady Corbet layık görüldü. Gecede en iyi erkek oyuncu ödülünü ‘The Quiet Son’ filmindeki performansıyla Fransız aktör Vincent Lindon alırken en iyi kadın oyuncu ödülüne de ‘Babygirl’ filmindeki rolüyle aktris Nicole Kidman kazandı. Annesinin vefatı nedeniyle İtalya’dan ayrılmak zoruna kalan Kidman’ın ödülünü filminin yönetmeni Halina Reijn aldı. Festivalde en iyi senaryo ödülü ise ‘Ainda Estou Aqui (I’m still here)’ filminin senaristleri Murilo Hauser ve Heitor Lorega’ya verildi. Jüri Büyük Ödülü Maura Delpero’nun yönettiği Vermiglio filminin olurken, Jüri Özel Ödülü de April filminin yönetmeni Dea Kulumbegashvili’ye takdim edildi.

Sinema dünyasında Oscar adaylarının habercisi olarak değerlendirilen Venedik Film Festivali’nin bu yılki ödülünü kazanan ‘The Room Next Door’un gelecek yılki Oscar’lar için güçlü bir aday olarak öne çıktı. 82’nci Uluslararası Venedik Film Festivali ise 27 Ağustos-6 Eylül 2025 tarihlerinde yapılacak.

screenshot-13.jpg

‘FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIM’

Venedik Film Festivali’nin cumartesi günü düzenlenen final töreninde çok sayıda ödül sahibi, kabul konuşmalarında Filistin halkıyla dayanışmalarını dile getirdi ve İsrail’in Gazze’deki katliamlarını kınadı. Törende ‘Familiar Touch’ adlı filmiyle, ‘Geleceğin Aslanı’ Luigi De Laurentiis’i ve En İyi Yönetmen dalında Orizzonti ödüllerini alan Yahudi asıllı ABD’li yönetmen Sarah Friedland, “Zaman temelli bir mecrada çalışan Yahudi bir Amerikalı sanatçı olarak şunu belirtmeliyim ki, bu ödülü İsrail’in Gazze’deki soykırımının 336. gününde ve işgalin 76. yılında kabul ediyorum” dedi. “Filistin halkı ve onların kurtuluş mücadelesiyle dayanışma içindeyim” diyen Friedland ‘İsrail’in küresel sahnedeki dokunulmazlığını telafi etmek için’ kurumsal platformları kullanmanın film yapımcılarının sorumluluğu olduğunu söyledi. Friedland’ın mesajı salonda büyük alkış aldı. Yüzlerce sinemacının festivallere ve sinema sektörüne her platformda Filistin’e ve Filistinli sinemacılara destek vermeleri çağrılarının yapıldığı günlerde gerçekleşen Venedik Film Festivali’nde Filistinli yönetmen Scandar Copti de, ‘Happy Holidays’ adlı filmiyle Ufuklar (Horizonti) bölümünde ‘En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görüldü.

screenshot-12.jpg

TÜRK YÖNETMENİN İLK UZUN METRAJINA JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Venedik Film Festivali’nde bu yıl ‘Ufuklar’ (Orizzonti) kategorisinde yarışan Türk yönetmen Murat Fıratoğlu’nun ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ filmi de bu bölümde Jüri Özel Ödülüne layık görüldü. Oyuncu kadrosunda Ali Barkın, Güneş Sayın ve Fırat Bozan’ın yer aldığı, Fıratoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi, Güneydoğu’da borcunu ödemek için domates hasadı sırasında kavurucu güneşin altında durmaksızın çalışan Eyüp’ün hikayesini anlatıyor. Fıratoğlu’nun filmi ayrıca 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak 11 yapımın arasında yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN