Kabus dönüyor: Kovid’in yeni varyantı dünyada hızla yayılıyor

Kabus dönüyor: Kovid’in yeni varyantı dünyada hızla yayılıyor

Yeni ortaya çıkan Kovid XEC varyantı, Avrupa’da hızla yayılmaya başladı. Uzmanlara göre, yakında baskın tür haline gelecek. Haziran ayında Almanya’da görülen varyantın, hızla yayılarak 3 kıtada görüldüğü bildiren uzmanlar virüsün havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğini belirterek “daha yeni başlıyor” uyarısında bulundu.

İlk olarak haziran ayında Almanya’nın Berlin şehrinde görülen XEC varyantı, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da hızlı bir şekilde yayılarak sağlık otoritelerini alarma geçirdi.

Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü müdürü Dr. Eric Topol, X’te yaptığı açıklamada, XEC varyantının şu anda Kovid-19’un en olası yeni varyantı olduğunu belirtti. Dr. Topol, bu varyantın havaların soğumasıyla daha etkili olabileceğini ve “daha yeni başlıyor” uyarısında bulundu.

HAVALARIN SOĞUMASI İLE BASKIN HALE GELEBİLİR

Uzmanlar yeni varyantın havaların soğuması ile baskın hale gelebileceği konusunda da uyardı. Araştırmacılar ağustos ayında bu varyantın yaygınlaşıp daha hızlı yayılmasının birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebileceğini öngörmüşlerdi Kovid veri analisti Mike Honey’e göre, omikron varyantının bir alt soyu olan XEC, şu anda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da “oldukça hızlı” bir şekilde yayılıyor.

Slovenya’da Ağustos ayında bu varyantla yüksek oranda enfeksiyon görülürken, ülkedeki Kovid vaka örneklerinin yüzde 10’undan fazlasının XEC içerdiği bildirildi.

YAYGIN HASTALIKLARA BENZER SEMPTOMLAR

KS.1.1 ve KP.3.3 varyantlarının karışımı olan XEC, grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklarda görülen semptomlara benzer semptomlara neden oluyor. XEC’in semptomları arasında; yüksek ateş, sürekli öksürük, tat veya koku alma duyusunda kayıp, nefes darlığı, yorgun veya bitkin hissetme yer alıyor.

Uzmanlar, XEC’nin aynı omikron soyundan bir alt varyant olması nedeniyle mevcut aşıların ve hatırlatma dozlarının ciddi hastalıklara ve hastaneye yatışlara karşı yeterli koruma sağlayacağını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN