Türkiye'nin bundan daha önemli bir gündemi yok! Maalesef kötü haber geldi: 186’sını kaybettik

Türkiye'nin bundan daha önemli bir gündemi yok! Maalesef kötü haber geldi: 186’sını kaybettik

Türkiye’nin üzerinde kara bulutlar dolaşmaya devam ediyor. Yetkililer yeni felaketle ilgili acil uyarılarda bulunurken o yapıların 186’sını kaybettiğimiz açıklandı. İşte, Türkiye’yi bekleyen kötü senaryonun detayları…

Türkiye’de göller alarm veriyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, son 60 yılda Türkiye’deki 240 gölden 186’sının tamamen kuruduğunu ve kalan göllerin ise şiddetli kuraklık ve kirlilik tehdidi altında olduğunu açıkladı. Kesici, göllerin hızla su kaybettiğini ve biyolojik çeşitliliğin yok olma aşamasına geldiğini belirtti.

17 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek "Göllerimiz Kurumasın, Bir Damla da Siz Olun" başlıklı toplantıda, göllerin kurtarılması için çözüm yolları tartışılacak. Dr. Kesici, “Ülkemizde artık parmakla gösterebileceğimiz sağlıklı bir gölümüz bile kalmadı. Göllerimizin neredeyse tamamı kuraklık ve kirlilikle boğuşuyor” dedi.

yeni-proje-20.jpg

Kuraklığın tarımsal, sosyal ve ekonomik sonuçlarına da değinen Kesici, su kaynaklarının tükenmesinin iklim kriziyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve bu durumun tarımsal üretimde büyük düşüşlere neden olduğunu belirtti. Özellikle vahşi tarımsal sulamanın sona erdirilmesi ve göllerin dip temizliğinin yapılması gerektiğini vurguladı.

KURUYAN VE TEHDİT ALTINDAKİ GÖLLER

Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Kırıkkale, Balıkesir, Bursa, Bolu, Ankara, ve Van gibi illerde birçok göl tamamen kurumuş veya kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Sapanca, Uluabat, Tuz Gölü ve Van Gölü gibi önemli göller de ciddi tehlike altında bulunuyor. Türkiye’nin dört bir yanında su kaynakları hızla yok olurken, bu duruma acil müdahale edilmesi gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor.

yeni-proje-19.jpg

Dr. Kesici'nin açıklamaları, Türkiye'nin su krizine ne kadar yakın olduğunu ve iklim değişikliğinin göller üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN