Dünya gündeminde yer alan patlayan cep telefonları insanlığı korkuttu. İsrail tarafından gerçekleşen operasyon sonrasında dünyanın dört bir yanında patlamalar yaşandığı belirtildi. Peki, cep telefonları bomba gibi patlayabilir mi? İşte gerçekler...
BURAK ÖZTOPRAK
Cep telefonlarında meydana gelen patlama vatandaşları korkuttu. Her an patlama endişesiyle duran vatandaşlara işin uzmanından cevap geldi. Peki, cebimizde bomba mı taşıyoruz? İşte cevabı...
BATARYALAR PATLATILABİLİR
İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yönelik dijital müdahale ile çağrı cihazlarını patlatmasının ardından "Cebimizde bomba mı taşıyoruz?" sorusu gündeme oturdu. Cep telefonlarında kullanılan Batarya Yönetim Sistemi (BMS) teknolojisinin uzaktan müdahale edilebilir olduğu ve bu sayede bataryaların patlatılabileceği iddiaları yeniden tartışılmaya başladı.
İsrail’in çağrı cihazlarına yerleştirdiği PETN adlı patlayıcının sinyal yoluyla aşırı ısınma sağlayarak patlatıldığı öne sürüldü. Bu olayın ardından sosyal medyada birçok kullanıcı cep telefonlarının güvenliğini sorgularken, Armoya Yüksek Teknoloji CEO’su Tuncay Uludağ’ın 4 yıl önce attığı bir tweet yeniden gündeme geldi.
Uludağ, cep telefonlarındaki BMS sistemlerinin sabit kalması gerektiğini savunmuş ve uzaktan güncellenebilir batarya yönetim sistemlerinin büyük bir risk oluşturduğunu söylemişti. Uludağ’ın teorisi, "Cep telefonları BMS güncellenerek patlatılabilir mi?" sorusunu beraberinde getirdi. Ayrıca, 2020’de bu konuda önlem alınması gerektiğini belirten Uludağ, şimdi ise İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırısının cep telefonları ve elektrikli araçların bataryalarının uzaktan patlatılabileceği riskini gözler önüne serdiğini savundu.
BMS GÜNCELLEMELERİ VE GÜVENLİK RİSKLERİ
Tuncay Uludağ, bataryalarda kullanılan Lityum-iyon pillerin patlama riskine dikkat çekerken, BMS sistemlerinin uzaktan güncellenmesinin tehlikeli olduğunu belirtti. Bu sistemlerin aşırı yüklenme durumunda bataryaların patlatılmasına yol açabileceğini ve bunun bir savaş durumunda kullanılabilecek bir silah olarak değerlendirilebileceğini öne sürdü.
BATARYALAR SAATLİ BOMBA MI?
Uzmanlar, bataryaların yazılım hataları veya kötü niyetli müdahaleler ile ciddi güvenlik riskleri oluşturabileceğini belirtiyor. Ancak şu an için geniş çaplı bir güvenlik sorunu olarak görülmese de, Uludağ’ın belirttiği gibi bu teknolojilerin doğru yönetilmemesi halinde büyük tehditler doğurabileceği vurgulanıyor.
Cep telefonları, elektrikli araçlar ve diğer batarya kullanan cihazların güvenliği konusunda gelecekte daha sıkı düzenlemeler yapılması gerektiği belirtiliyor.
????2020' de anlattığım ve ülkelerin önlem alması gerektiğini söylediğim tam bu konuydu; Lübnan'da son model çağrı cihazlarının BMS sistemlerine uzaktan müdahale edilerek, Lityum iyon pillerinin bomba gibi patlatılmasından tüm ülkeler ders çıkarmalı ve önlemler almalıdır. ???? https://t.co/NlCo4LyCU4
— Tuncay Uludağ (@TuncayULUDAG_) September 17, 2024