Orada tarlaları kurtlar bastı, çiftçilere çalıları toplamayın uyarısı geldi. Kritik durumla ilgili yetkililer açıklama yaparken, böyle devam ederse o ilçede üretimin biteceği vurgulandı…
Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve Güllübahçe Mahalle Muhtarı Yusuf Çam, Söke Ovası’nda pamuk hasadının başladığını duyurdu. Çam, özellikle Güllübahçe, Atburgazı, Tuzburgazı ve Doğanbey bölgelerindeki pamuğun diğer bölgelerden daha erkenci olduğunu belirtti. Ancak, bu yıl elde edilen verimin beklentilerin altında kaldığına dikkat çekti.
VERİM DÜŞTÜ, ZARARLAR ARTTI
Yusuf Çam, yaz aylarında yaşanan su kıtlığı ve hastalıkların etkisiyle pamuk veriminin düştüğünü ifade etti. Çam, dekarda üretimin 300 kilogramlarda kaldığını ve geçtiğimiz yıllara göre pamukta yeşil kurt ve kırmızı kurt gibi zararlılarının popülasyonunun arttığını vurguladı. Çam, bu şekilde devam ederse Söke Ovası’nda pamuk üretiminin tamamen bitebileceğini öngörüyor.
“YENİDEN YASAK GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Son yıllarda pamuk çalılarının toplanmaya başladığını belirten Çam, bu durumun zararlılara uygun yaşam alanları sunduğunu söyledi. Çam, pamuk çalılarının toplanarak preseler oluşturulmasının, zararlı böcek ve kurtlar için uygun yaşam alanları oluşturduğunu ifade etti. Nisan ayından sonra sıcakların başlamasıyla birlikte bu zararlılar tarlalarda daha fazla zarar vermeye başlıyor. Çam, geçmiş yıllarda Mart ayına kadar pamuk çalılarının toplanmasının yasaklandığını hatırlatarak, yeniden yasak getirilmesini talep etti. Bu konuda mücadele başlatacaklarını belirtti.
ÜRETİCİLERE ÇAĞRI: PAMUK ÇALILARINI TOPLAYIN
Yusuf Çam, üreticilere seslenerek, pamuk hasadı bittikten sonra pamuk çalılarını toplamamalarını istedi. Çam, pamuk çalılarının tarlada bırakılmasının zararlı böcek ve kurtların barınma alanlarını ortadan kaldıracağını ve çalıların kışın doğal koşullar nedeniyle çürüyeceğini vurguladı. Çam, “Tarlalarınızı pamuk çalılarından temizlemeyin. Bunu yaparsak kırmızı ve yeşil kurt zararlılarından kurtuluruz ve daha fazla pamuk elde edebiliriz,” şeklinde konuştu.