Gören herkes burayı Roma sanabilir ancak burası Roma değil Karadeniz! Yenileme çalışmaları kapsamında bölgenin tek anıtsal tapınağı ayağa kaldırılıyor. Artık, yerli yabancı herkes buraya koşacak…
ESMAGÜL KOÇAK
Amastris Antik Kenti’nde yürütülen titiz kazı ve restorasyon çalışmaları, Karadeniz’in mermerden yapılmış en anıtsal yapısını gün yüzüne çıkarıyor. Korint sütun düzeninde inşa edilen bu görkemli yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın desteğiyle aslına uygun şekilde restore ediliyor. Çalışmalara, BARÜ’nün yanı sıra Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, öğrenciler ve gönüllüler katılıyor.
ANTİK KENTİN HİKAYESİ BİR OKUL İNŞAATINDA BAŞLADI
2017 yılında Bartın’ın Kum Mahallesi’nde bir okul inşaatı sırasında ortaya çıkan tarihi kalıntılar, bölgenin zengin tarihini gün yüzüne çıkardı. 2022 yılında başlayan kazı çalışmalarında, stoa yapısı ve ona ait orijinal mimari parçalar büyük bir özenle ortaya çıkarıldı. Antik Roma dönemine tarihlenen yapı, Anastylosis yöntemiyle aslına uygun şekilde restore ediliyor.
Kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, şu ana kadar yapıya ait üç sütunun yeniden ayağa kaldırıldığını belirterek, "Doğu kısmındaki üç kaideyi baz alarak sütunları sergileme alanına yerleştirdik. Bu sayede yapı, anıtsal formunu kazanmaya başladı. Ayağa kaldırılan sütunlar, yapının ihtişamını gözler önüne seriyor," dedi.
KARADENİZ’İN GÖĞE YÜKSELEN GÖRKEMİ
Amastris Antik Kenti’nin bu anıtsal yapısı, Karadeniz kıyısındaki küçük bir liman kentinin, Roma dönemi ihtişamını sergilediğini gösteriyor. Prof. Dr. Çam, yapının Korint düzenindeki sütun başlıkları ve mimari bezemeleriyle Efes, Afrodisyas, Perge ve Side gibi Akdeniz ve Ege’nin ünlü antik kentlerini aratmadığını vurguladı. Çam, "Burası sadece bir tapınak değil, aynı zamanda bölgenin anıtsallığını ve kültürel zenginliğini kanıtlayan eşsiz bir yapı," diye ekledi.
YENİ TURİZM CAZİBE MERKEZİ OLMAYA ADAY
Bölgedeki kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, bu görkemli stoa yapısının Karadeniz’in önemli bir turizm noktası haline gelmesi hedefleniyor. Yapının ortaya çıkarılmasıyla bölgeye olan ilgilinin artacağına dikkat çeken uzmanlar, Amastris Antik Kenti’nin turizmde yeni bir cazibe merkezi olacağı görüşünde birleşiyor.
Göz kamaştırıcı mimarisi ve Roma dönemine özgü detaylarıyla, Karadeniz’in bu eşsiz hazinesi herkesi kendine hayran bırakmaya hazırlanıyor. Anıtsallığıyla dikkat çeken bu tapınak, tarih ve arkeoloji tutkunlarının mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olacak.