Bu işte paraya para demiyorlar! 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3500 TL kazanıyorlar

Bu işte paraya para demiyorlar! 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3500 TL kazanıyorlar

Türkiye'nin dört bir yanında hasat işlemleri devam ederken yalnızca bir buçuk ay süren karlı iş saatte 3.500 TL kazandırıyor. Ürünlerin toplanması için mesai başlarken Karadenizliler her yıl dört gözle bu anı bekliyor.

Karadeniz denildiğinde akla ilk gelen tabii ki de fındık oluyor. Türkiye'nin en önemli ürünleri arasında yer alan fındık Karadeniz halkı içinde oldukça büyük bir yere sahiptir. 5 ağustos tarihi itibarıyla fındıkta hasat dönemi başlarken Türkiye'de en fazla ürün Karadeniz'den çıkıyor. Orta ve yüksek kesimlerde hasadı devam eden fındıklar Harmana getirilirken kurutulduktan sonra kabuğundan ayrılıp patoz mesaisine gönderiliyor.

SAATLİĞİ 3.500 TL EDİYOR

Her yıl ortalama 1,5 ay kadar süren patoz işlemi için üreticiler her yıl zorlu şartlarda çalışıyor. Iş yoğunluğu doğrultusunda günün yaklaşık 20 saatini çalışarak geçiren işçiler diğer günlerde ise farklı işlerle uğraşmayı tercih ediyor. Patozcular için mesai yoğun bir şekilde devam ederken güneşli hava ve işlem gereği toz içerisinde çalışan patozcular geçtiğimiz yıl 2.000 TL aldıkları saatlik çalışma ücreti için bu yıl 3500 TL ödeme alıyor.

Karadenizli fındık üreticilerinin patoz mesaisi

SABAHA KADAR DURMAK YOK

Yeni sezonun hızla başladığını ifade eden patoz ortaklarından Yiğitcan, sahil kesimlerindeki işlemlerin 10 güne kadar biteceğini aktardı. Sahil kesiminin yaklaşık 20 gün içerisinde işlerini tamamladığını belirten Çağan, sonraki süreçte orta ve yüksek kesimlerde yer alan ürünlere yöneldiklerini vurguladı. Çağan, “Bir 20 gün kadar da orası sürüyor, yani toplamda 1,5 ay kadar çalışıyoruz. Yeri geliyor gece sabahlara kadar uykusuz ve toz içerisinde çalışıyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL'den' de çalışıyoruz” dedi.

Karadenizli fındık üreticilerinin patoz mesaisi

%80'İ İŞÇİLİĞE GİDİYOR

Fındık üretimi gerçekleştiren Mustafa Yıldırım, hasat işlemlerine devam ettiklerini belirterek toplanan ürünlerin patoz işleminden geçirildiğinde vurguladı. Kahverengi kokarca böceği nedeniyle fındıklarda zarar oluştuğunun altını çizen Yıldırım, kokarca böceğinin Ordu'da fındıklara %20 oranında zarar verdiğini dile getirdi. Yıldırım, “Bakalım bizim fındığımız nasıl olacak. Fındık hasadı ve patoz işleri zor, işçi ücretleri de yüksek. fındığın yüzde 80'i işçiliğe gidiyor. Benim 20-30 ton civarında fındığım oluyor” sözlerini aktardı.

Toplanan ürünlerin patoza verildiğini söyleyen Yıldırım, güneşin altında saatlerce patoz için çalıştıklarını vurguladı. Sandıkta hasat işleminin oldukça yorucu olduğuna değinen Yıldırım, sürecin komple 2-3 hafta kadar sürdüğünü aktardı.Kuruyan ürünlerin daha sonra patozda işlendiğini dile getiren Yıldırım, tane olarak da kurutulduktan sonra satış için tezgahlara gönderildiğini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN