Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden Danimarka’ya kaçırılan Septimius Sevirus heykel başı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü yoğun diplomasi ve bilimsel çalışmalar sonucu 60 yıl sonra eve geri dönüyor.
60 yıl önce yurt dışına kaçırılan Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykel başı, Danimarka’nın NY Carlsberg Glyptotek Müzesi tarafından Türkiye’ye iade ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucu, yaklaşık 60 yıl aradan sonra ait olduğu topraklara dönen eser, Anadolu’nun kadim kültürel mirasının korunmasında önemli bir başarı olarak öne çıkıyor.
Heykel başının iade süreci, Kopenhag Türkiye Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığının sunduğu belgeler ve bilimsel kanıtlar doğrultusunda, Glyptotek Müzesi’nin etik değerlere dayalı kararıyla sonuçlandı. Müze Müdürü Gertrud Hvidberg-Hansen, “Kaçak kazılarla elde edilen bu eserin ait olduğu topraklara dönmesi, müzecilik ilkeleri ve etik değerler açısından önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, bu eserlerle birlikte, Pisidia Bölgesi’ne ait Düver pişmiş toprak levhalarının iadesine de karar verildi. Aynı yıllardaki kaçak kazılarla yurtdışına çıkarılan bu levhalar da, bölgenin kültürel mirası açısından kritik bir öneme sahip. Heykel başı, kısa süre içinde Türkiye’de sergilenmeye başlanacak. Bu eser ile birlikte 2024 yılı içerisinde Türkiye’ye iadesi sağlanan eser sayısı 94’e ulaştı.
KAÇAK KAZI YOLU İLE KAÇIRILDI
MS 193-211 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Septimius Severus’a ait bronz heykel başı, 1960’larda Boubon Antik Kenti’nde gerçekleştirilen yasa dışı kazılar sırasında yurtdışına çıkarıldı. 1970’te sanat simsarı Robert Hecht Jr. tarafından Danimarka’daki Glyptotek Müzesi’ne satılan eser, 1979’da müzedeki gövdesiyle birleştirildi. Türk bilim insanı Prof. Dr. Jale İnan’ın 1970’lerde yaptığı araştırmalar ve yayımladığı bilimsel çalışmalar, eserin kökeninin belirlenmesinde ve iadesine temel kaynak oluşturdu.