Kültür sanat sektöründeki telif sorunlarını ele alan Telif Hakları Sempozyumu’nun dördüncüsü 29-30 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek. ‘Sinema Endüstrisinde Telif Hakları’ temalı sempozyumda, 27 akademisyen ve uzman tarafından 14 tebliğ sunulacak.
Telif Hakları Sempozyumu’nun dördüncüsü 29-30 Kasım 2024 tarihlerinde ‘Sinema Endüstrisinde Telif Hakları’nın ele alınacağı sempozyum, İstanbul’da gerçekleşecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, Doğuş Üniversitesi ve Telif Hakları Derneği iş birliği ile gerçekleşecek sempozyumda, Türk sinemasında telif haklarının serencamı, kronikleşmiş problemler ve yapay zekanın gelişmesi ile sektörün karşı karşıya kaldığı güncel sorunlar örnek davalarla birlikte masaya yatırılacak.
Sempozyumun beş oturumunda, 27 akademisyen ve uzman tarafından 14 tebliğ sunulacak. 6 sektör temsilcisinin yer alacağı ‘Sinema Endüstrisinde Güncel Sorunlar” konulu bir panelin de düzenleneceği sempozyum Doğuş Üniversitesi’nin Çengelköy Yerleşkesi’nde ücretsiz düzenlenecek. Sempozyumun ilk gününde, Türk sinemasının usta oyuncusu Kemal Sunal’ın ailesi tarafından 1970 ve 1980’li yıllarda sanatçının rol aldığı filmlerin, sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin açtıkları ‘telif hakkı’ davasının detaylarını avukat Hanife Güven anlatacak. İskoç yazar Richard Gadd’ın hayatından ilham alan 2024 tarihli Netflix dizisi ‘Baby Reindeer’e karşı açılan dava da avukat İsmail Murat Kaban tarafından incelenecek. İkinci gün gerçekleşecek beşinci oturumunda da yapay zeka tarafından üretilen senaryolar, müzik eserleri, ses klonlama gibi sinema dünyasını ilgilendiren güncel sorunlar konuşulacak. Sempozyum, Prof. Dr. Aytekin Can, Prof. Dr. Sedat Şimşek, Nil Gürpınar, Mehmet Güleryüz, Metin Güngör ve Mehmet Tokat’ın konuşmacı olacağı ‘Sinema Dünyasında Güncel Sorunlar’ başlıklı panel ile sona erecek.