Yeşil zeytinde hasat başladı! Fiyatları gören üretici meyveleri dalında bırakıyor: O rakamlara kadar düştü

Yeşil zeytinde hasat başladı! Fiyatları gören üretici meyveleri dalında bırakıyor: O rakamlara kadar düştü

Aydın’ın Söke ilçesinde üretimi yapılan yeşil zeytinde hasat başladı ancak fiyatlar beklentiyi karşılamadı. Öyle ki bu fiyatları gören üretici meyveleri dalında bırakıyor. İşte, yeşil zeytindeki yeni fiyatlar…

Yemeklik yeşil zeytin hasadında rekolte bu yıl yüz güldürürken, fiyatların düşük olması üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Geçen yıla göre fiyatların yüzde 33 oranında düştüğü belirtiliyor.

MALİYETLER ARTARKEN FİYATLAR DÜŞTÜ

Söke Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili ve aynı zamanda zeytin üreticisi olan İbrahim Fatih Oğuz, hasadın başlamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Oğuz, geçen yıl yeşil zeytinin duble alım fiyatının kilogramda 75 TL olduğunu hatırlatarak, bu yıl fiyatların önemli ölçüde düştüğünü belirtti. "Geçen sene kalitesine göre 65 TL, 55 TL, 45 TL gibi rakamlarla alıcı bulan yeşil zeytin bu yıl 50 TL duble fiyatıyla satılmakta. Kalitesine göre fiyatlar 40 TL, 35 TL, 25 TL ve 15 TL olarak açıklandı. Geçen yıla göre maliyetlerimiz yüzde 50 artmışken, zeytin fiyatları yüzde 33 düşmüş durumda," dedi.

yesil-zeytinde-hasat-1.jpg

İŞÇİLİK MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Yeşil zeytinin alım fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını söyleyen Oğuz, işçi ücretlerinin zeytin hasadı için oldukça yüksek olduğunu ifade etti. "Yeşil zeytinler ağacın dalından tek tek elle toplandığı için işçilik maliyeti çok yüksek. Bu nedenle pek çok üretici, yemeklik zeytinleri yağlık zeytin olarak değerlendirmek zorunda kalıyor," diye konuştu.

Zeytin hasadının başladığı bu günlerde, Söke Ziraat Odası'nın fiyatlara yönelik herhangi bir müdahalede bulunmadığını belirten İbrahim Fatih Oğuz, zeytinyağı fiyatlarının da oldukça düştüğünü belirtti. Oğuz, bu koşullarda zeytinlerin ağaçta kalabileceği ve zeytin hasadının yapılamayabileceğini ifade etti. "Üretici kazanmıyor, tüketici de ucuza tüketmiyor. Üretici ile tüketici arasında ürün fiyatlarında makas iyice açıldı," şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN