Ne İslam Memiş ne Selçuk Geçer... Piyasanın sağlam ekonomisti açıkladı: Dolarda vurgun geliyor!

Ne İslam Memiş ne Selçuk Geçer... Piyasanın sağlam ekonomisti açıkladı: Dolarda vurgun geliyor!

Geçtiğimiz hafta piyasada yaşanan hareketliliğin ardından doların geleceği merak konusu oldu. Ne İslam Memiş ne Selçuk Geçer... Piyasanın sağlam ekonomisti açıkladı! Önümüzdeki sürece dikkat! Dolarda vurgun geliyor...

Yatırımcıların merakla takip ettiği dolar kurundaki dalgalanmalar hızla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan çalkalanmaların ardından piyasanın en sağlam isimlerinden Ekonomist Hikmet Baydar öngörülerini paylaştı.

Geçtiğimiz hafta finans piyasaları, altın fiyatlarındaki rekor seviyeler ve borsadaki sert satışlarla çalkalandı. Dolar/TL kuru ise 34 liranın altında baskı görmeye devam ediyor. Bu hafta ise hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda iki önemli gelişme, yatırımcıların dikkatini çekiyor: ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararları.

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

BORSA İSTANBUL’DA DİKKAT ÇEKEN HAREKETLER

Borsa İstanbul’da geçtiğimiz hafta boyunca sert satışlar yaşandı. Özellikle BIST 100 endeksi, perşembe gününe kadar düşüş eğiliminde hareket ederken, tepki alımlarıyla birlikte yönünü yukarı çevirdi. Endeks, 9274 puan seviyesinden yükselerek cuma günü kapanışta 9685 puana ulaştı. Ancak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasına rağmen piyasada güçlü alımlar görülmedi. Uzmanlar, borsanın 9800 puan seviyesinin kritik bir eşik olduğunu belirtiyor. Eğer endeks bu seviyede kalıcı olursa, 10 bin puan seviyesi de hedeflenebilir.

YENİ ZİRVELER GELİYOR

Faiz kararının ardından dolar ve altın düştü borsa yükseldi

Konuyla ilgili öngörülerini Milliyet'e konuşarak paylaşan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı:

“Son açıklanan sanayi üretimi verisi, ticaret ve ciro endeksleri sanayi sektörünün aleyhineydi. Sanayi sektöründe ikinci çeyrekte 1.8’likbir daralma var. Ticaret ve ciro endekslerinde de buna paralel veriler geldiği için ister istemez bu durum borsa yatırımcılarını ürkütüyor.

Özellikle Japonya’da faiz artırımı konusunda ihtimallerin olması da ‘Carry Trade’ risklerini hatırlatıyor. Yatırımcılar bu durumda pozisyonlarını daha koruyucu bir şekilde düzenlemek zorunda kalıyor. Son zamanda borsada bu nedenlerden dolayı bir gevşeme meydana geldi.

Perşembe ve cuma günleri ise borsada yukarı yönlü ivme görüldü. Büyük ihtimalle pazartesi günü borsa güne yukarı yönlü bir açılış ile başlayacaktır. Borsada 9800 puan seviyeleri kritik bir seviye. Bu seviyelerde oyalanması ve mümkünse 10 bin puan seviyelerini zorlaması yukarı sinyallerinin gelmesine neden olacaktır. Ancak borsa 5 Ağustos gününden itibaren yatay seyirde dalgalanıyor. Piyasada bir trend hareketi söz konusu değil, trend hareketi olabilmesi için borsanın 10 bin 300 puan seviyesinin üzerinde alıcılı seyretmesi lazım.

Borsada 10 bin 88 puan seviyelerinde önemli bir direnç var. Borsa 10 bin puan seviyesi üzerinde birkaç gün tutunabilirse orta vadeli bazı göstergelerin yukarı sinyali verebileceğini söyleyebilirim. Şimdilik 10 bin puan ile 9 bin 600 puan arası dalgalanma bekliyoruz. Bu hafta yukarı yönlü hareketler söz konusu olabilir.

Fed’in faizleri 25 baz puan indirmesi kesin gibi, bu fiyatlara girdi. Fed’in 50 baz puan faiz indirmesi durumunda piyasa buna daha olumlu tepki verebilir. TCMB de ise durum biraz daha farklı. Enflasyonla mücadelede katedilecek yolumuz var. Aylık bazda enflasyona odaklanan bir Merkez Bankamız var. Bu toplantıda Merkez Bankası’nın faiz indirimine gideceğini beklemiyorum. Enflasyon eylül ayında baz etkisiyle yüzde 50’nin altına inebilir. Dolayısıyla Merkez Bankası ekim ayı toplantısında faizleri 100 baz puan ve üzeri indirerek enflasyon düşüşüne tepki verebilir. Ekim ayında faizler yüzde 49’un altına inebilir.

Faiz indirimleri altın fiyatlarının yükselmesi için iyi bir zemin oluşturuyor. ECB’nin faiz indirimi altına olumlu yansıdı. Fed de faiz indirimine giderse altının yukarı yönlü ivmelenmesi söz konusu olabilir. Altında trend yukarı olduğu için şimdilik yükselişin devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu görüyorum.

Fed’den 25 baz puanlık faiz indirimi kesindir. 50 baz puan gelirse altında yukarı sıçrama görebiliriz. Altında yükseliş hareketinin devam edeceğini düşünüyorum. Son 2 gün altında yukarı yönlü sert ivmelenme oldu. Ons altında 2530 dolar seviyesinde güçlü bir destek noktası var. Ons altında 2530 dolar alım fırsatıdır. Altında yön yukarı ancak gevşemelerde alım fırsatı var.

Gram altında teknik olarak göstergeler yukarı sinyali vermeye başladı. Gram altında yeni zirveleri göreceğiz. 2900 liraya doğru ivmelenme söz konusu olabilir. Dolar/TL’de göstergeler aşağıya işaret ediyor. Yabancı yatırımcı girişleri ve Türkiye’nin notunun artırılmasıyla yeni pozisyonların açılma ihtimali önümüzdeki dönemde yabancının Türkiye’ye daha fazla kaynak sokmasına yol açabilir. Önümüzdeki süreç içerisinde yabancı girişi ile beraber dolar/TL’nin 33’lere doğru hızlı bir şekilde düştüğünü görebiliriz. Kur şu anda sıkışmış vaziyette, orta vadeli göstergeler aşağı trend sinyali vermeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte dolar/TL’de aşağı yönlü baskının devam edeceğini düşünüyorum. Tekrar 33’lü seviyeler test edilebilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN