Hidrojenli araçlara dönüşüm mü başlıyor?

Hidrojenli araçlara dönüşüm mü başlıyor?

Son dönemde bazı markalar elektrikli araç dönüşümü planlarını ertelemeye başladı. Bir anda hidrojen konusu tekrar tozlu raflardan inmeye başladı. Boy gösterileri elektrikli modellerle yapılırken, şimdi de hidrojenli araçlar öne çıkmaya başladı. Bunlardan biri hidrojen yakıtlı Movano oldu. BMW’de 2028’e kadar hidrojen dönüşümünü başlatacak.

Global markalar uzun bir süredir hidrojenli araçlar üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırıyordu.

Fakat dönüşüm birden elektrikli modeller üzerinden oldu. Özellikle pandemiyle birlikte tüm dünyada elektrikli araçların çeşitliliği arttı. Birçok ülke özellikle Avrupa bu alanda kullanıcıları elektrikli araçlara yönlendirmek adına teşvikler verdi. Ve satış rakamlarında bir anda patlama yaşandı. Son dönemde elektrikli modellere olan talep sona eren teşviklerle birlikte düşmeye başladı. Markalar elektrikli araç planlarını ötelemeye başladı.

Elektrikli araçlar ikinci planda kalmadı fakat yeniden hidrojenli modeller de tekrar gündeme geldi. Bu alanda özellikle Avrupa’nın yeni teşvikler hazırlığında olduğu tartışılırken, üreticiler de bu alanda birbirinden farklı modelleri ortaya çıkardı. Sadece birkaç ay önce fuarlarda elektrikli araçlarıyla gündem olmaya çalışan markalar şimdi bunu hidrojenli modellerle çevirdi.

screenshot-7.jpg

Opel de hidrojen yakıt hücreli ticari modeli Movano’yu IAA Transportation 2024’te tanıtmaya hazırlanıyor.

Movano HYDROGEN, yaklaşık 500 kilometrelik menzili (WLTP1) ve 5 dakikadan kısa süren yakıt dolumu özelliğiyle öne çıkıyor. Elektrikli motor 150 HP (110 kW) güç ve azami 410 Nm metre tork sunuyor. 11 kWsa lityum-iyon batarya, çalıştırma ve hızlanma sırasında destek sağlıyor.

Öte yandan bir başka atılım da BMW’den geldi. Marka ilk hidrojen yakıt hücreli modelini 2028’de piyasaya çıkaracağını paylaştı. Ayrıca BMW Group, Toyota Motor Corporation ile Yakıt Hücreli Elektrikli Araçlar (FCEV) konusunda iş birliklerini genişleterek yeni nesil yakıt hücresi teknolojisi geliştirme çalışmalarında bulunma kararı aldı. İlk ürün ise markanın sevilen SUV modeli İX5’te olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN