Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş başladı

Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bir programda yaptığı açıklamalarda enflasyon hedefleri ve enflasyondaki düşüşe dikkat çekti. Şimşek, "Enflasyonda kalıcı bir düşüş başladı. Gelecek senenin sonunda enflasyonu yüzde 20'lerin altına indireceğimiz konusunda samimiyiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı CNN TÜRK canlı yayınında ekonomiye dair soruları yanıtladı.

Enflasyondaki düşüşe işaret eden Şimşek, "Enflasyonda kalıcı bir düşüş başladı. 2025'in başında enflasyon 30'lu rakamlara düşecek. Haziran, temmuz gibi 20'li rakamlara düşecek. Yılın sonunda da bizim hedefimiz yüzde 17. Dolayısıyla gelecek senenin sonunda enflasyonu yüzde 20'lerin altına indireceğimiz konusunda samimiyiz" ifadelerini kullandı.

'CARİ AÇIĞI 19 MİLYAR DOLARA İNDİRDİK'

Bakan Şimşek'in konuşmasından satır başları şöyle:

1kapak-002.jpg

"Birincil önceliğimiz ülkenin dış kırılganlığını azaltmak. İkinci başlığımız da enflasyonu kontrol altına almak. Geçen sene mayıs ayı itibarıyla 57 milyar dolarlık cari açığımız vardı. Cari açığı 19 milyar dolar civarına indirdik. Uluslararası rezervlerimiz bugün itibarıyla 147 milyar dolar civarına çıktı.

Net rezervlerimiz 78 milyar dolar iyileşti. Yaklaşık 90 milyar dolar üzerinde cuma günü itibarıyla iyileşme var.

RİSK PRİMİ 270 BAZ PUANIN ALTINA İNDİ

Türkiye’nin risk primi (CDS) mayıs ayında 700 baz puanın üzerindeyken bugün 270 baz puanın altına indi. Hala yüksek ama doğru yoldayız. Dış borçlanma maliyetimiz düştü.

GRİ LİSTEDEN ÇIKTIK

Türkiye gri listeden çıktı. Yurt dışında hesap açmak zorunda kalırsanız o zaman gri listedeki ülkelerin vatandaşların şirketlerine özel bir inceleme süreci var. Bizim itibarımız arttı. Türkiye'nin itibarı arttı. Bunlar dış kırılganlığımızı azaltan, dayanıklılığımızı artıran unsurlar.

Enflasyonun kontrolden çıkmasını engelledik. Birincisi geçen sene Türkiye eşi benzeri görülmemiş en büyük deprem felaketini yaşadı. Sadece deprem değil tabii diğer faktörler de var. Ciddi bir bütçe açığıyla karşı karşıyaydık. Öyle bir büyük açığı bankacılık sektöründen finanse etmeye çalışırsanız reel sektöre kaynak kalmaz. Biz tedbir aldık. Bütçe açığını yüzde 5.2'de tuttuk.

Kur korumalı ödemek diye bir konsept vardı ülkede. Şimdi bu uygulama, eğer kur, bankaların verdiği faizden çok daha fazla, yani lira değer kaybederse, farkı Merkez Bankası para basarak veriyordu. Hazine de, zaten bütçede böyle bir kaynak yoktu.

ENFLASYONUN KONTROLDEN ÇIKMASINI ENGELLEDİK

Şimdi, geçen sene biz, uluslararası dış kaynağa, finansmana erişmeseydik, düzeltme noktasında bu ilerlemeleri sağlamasaydık, çok büyük ihtimalle, bazılarının beklediği gibi, lira ciddi bir şekilde değer kaybedebiliyordu. Eğer kaybetseydik, Merkez Bankası çok daha fazla para basmak zorunda kalacaktı. Türkiye gerek deprem felaketini, gerekse kur korumalıyı yöneterek, ciddi bir şekilde enflasyonun kontrolden çıkmasını engelledi.

Genelde hizmet enflasyonu kemikleşir, katılaşır ve onu indirmek daha çok zaman alır. Bakın çünkü geriden geliyor. Örnek olarak kira. Kira hizmet enflasyonun içinde yani önemli bir kalem. Kiraları yönelik bir yüzde 25 uygulama yani üst limit getirilmişti. Bu kalktı. Şimdi neye bakarsanız bir önceki yılın enflasyonunu. Yani yeni kiralar yenilenirken son 12 aylık enflasyonu yazdırırsınız değil mi?

FİYAT ARTIŞLARINDAKİ YAVAŞLAMA HİSSEDİLİR DERECEDE

Dolayısıyla hizmet enflasyonu daha katıdır ve daha yavaş düşer. Gelecek sene haziran ve temmuzda yüzde 20 yansıyacak. Bundan dolayı zamana ihtiyacımız var. Yani fiyat artışlarındaki yavaşlama hissedilir derecede.

Örneğin konut arzını artıracağız. Deprem bölgesinde bu sene 201 bin konut teslim edilecek. Gelecek sene 250 bin ilave konut sunulacak. İstanbul'da da konut arzını artıracak programlar var. Hizmetteki düşüş daha da belirgin şekilde hissedilecek. Mal enflasyonunda çok büyük bir eşiği aşmak üzereyiz. Hizmet enflasyonu da düşecek. Zamana ihtiyacımız var, sabır gerekiyor.

BAKANDAN IBAN UYARISI

IBAN'ın birkaç boyutu var. Gençlerimizin özellikle bilmedikleri şahıslara kendi IBAN'larını kullandırmalarının ciddi tehlikeleri var. Gönderdiğiniz hesap, kara para aklıyor olabilir. Terörün finansmanında kullanılabilir. Bizdeki en önemli konu kayıt dışılık. Mesela gidiyorsunuz bir yere kredi kartı geçmiyor diyorlar. Bunu hiçbir müessese diyemez, çünkü yazar kasa ile pos makinesini birleştirdik. Ticari bir IBAN ise zaten sorun yok. Biz de çok sofistike yazılımlar var. Bakıyoruz bir akrabalık mı var, yoksa ticari bir ilişki mi var? İlgisiz hesaplardan sürekli bir para akışı varsa o zaten şüpheli bir durumdur.

YENİ VERGİ AÇIKLAMASI

Şunu açık bir şekilde söyleyeyim. Şu anda bizim gündemimizde bugün itibarıyla ne KDV ne de genel bir artış düşüncesi yok. Vatandaşa yansıyacak, KDV genel oranlarında herhangi bir çalışmamız yok. Yani şu anda biz KDV oranlarını artırmayı düşünmüyoruz. "

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (29)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
29 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN