Filistin film Enstitüsü'nden sinemacılara çağrı: Festivallerdeki sansüre karşı çıkın ifade özgürlüğümüzü savunun

Filistin film Enstitüsü'nden sinemacılara çağrı: Festivallerdeki sansüre karşı çıkın ifade özgürlüğümüzü savunun

Filistin Film Enstitüsü (PFI), tüm dünyadaki sinemacılara Gazze için çağrı yaptı. ‘Soykırım Zamanlarında Sinema Sektörü için Protokol’ başlıklı çağrıda sinema sektörü İsrail kurumlarıyla bağlarını koparmaya, uluslararası insan hakları hukukuna saygı göstermeye davet edildi.

Oscarlı oyuncu Cate Blanchett bu yıl Cannes Film Festivali’nin kırmızı halısını kıyafetindeki Filistin bayrağı renkleri ile tamamlayarak, bütün dünyada takdir toplayan bir dayanışmaya imza atmıştı.

Enstütü, Gazze ve Batı Şeria’da devam eden soykırım karşısında, bu katliamın durdurulması için baskı oluşturmak amacıyla uluslararası bir dayanışma cephesi kurmanın önemine vurgu yaparak, sinemacıların yapabileceği eylemleri şu şekilde sıraladı:

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNUN: Filistinli sinemacıların ve onlara destek olanların ifade özgürlüğü savunulmalıdır.

SANSÜRÜ VE ŞİDDETİ ÖNLEYİN: Filistinlilerin yüz yüze kaldığı yıkım ve buna karşı yürütülen mücadeleye verdikleri kamuoyu desteği nedeniyle sansürlenen, karalanan veya saldırıya uğrayanlar korunmalı ve kamusal güvenlikleri sağlanmalıdır.

FİLİSTİNLİ SİNEMACILARA DESTEK VERİN: Filistinli sinemacı delegasyonlarına finansman ve lojistik yardım gibi sponsorluklar sağlanarak destek olunmalıdır.

FONLARIN ETİĞİNE BAKIN: Filistin halkının işgaline ve soykırımına olanak sağlayan ve/veya bundan kazanç edinen şirketlerden, vakıflardan, fonlardan, kurumlardan ya da bireylerden gelen bağışlar reddedilmelidir.

FİLMİNİZİ GERİ ÇEKTİĞİNİZDE KAMUOYUNA AÇIKLAYIN: Filminizi bir festivalden geri çekmek isterseniz, geri çekme işleminin kamuoyuna duyurulması ve açıklanması tavsiye edilir. Açıklamanızın festivalin web sitesinde yayımlamasını talep edebilirsiniz.

GÖSTERİMLERDE PROTESTO YAPIN: Bir festivalin davetini kabul ederseniz, filminizin gösterildiği seansı protesto eylemleri için kullanabilirsiniz.

KONUŞURKEN DAYANIŞMANIZI İFADE EDİN: Bir festivalin davetini kabul ederseniz, filminizin gösteriminden önceki sunumu veya gösterimden sonraki soru-cevabı Filistin halkıyla dayanışmanızı ifade etmek için kullanabilirsiniz. Elbette aynı durum diğer konuşmalar, ustalık sınıfları (masterclass) ve paneller için de geçerlidir.

AŞAĞILANIRSANIZ VERDİĞİNİZ PARAYI GERİ İSTEYİN: Festival sırasında aşağılanmanız, saldırıya uğramanız ya da başka bir sinemacının zarar görmesi durumunda, bunu gerekçe göstererek bilet veya akreditasyon ücretinin iadesini talep edebilirsiniz.

FESTİVAL YÖNETİMLERİNİ ATEŞKES ÇAĞRISINA DAVET EDİN: Davet aldığınız bir festivalin -bu daveti kabul etseniz de etmeseniz de- yöneticilerini ve yönetim kurulunu kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunmaya teşvik edebilirsiniz.

KOORDİNELİ BARIŞÇIL PROTESTOLAR ORGANİZE EDİN: Bir festivalin süregiden soykırım karşısındaki kayıtsızlığını veya sessizliğini organize eylemlerle kınayabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN