Papa Franciscus, ABD'deki başkanlık seçimine ilişkin yorumda bulundu. İki adayın da yaşama karşıtı olduğunu savunan Papa, "Daha az kötü olan kim? Hanımefendi mi, beyefendi mi? Bilmiyorum. Herkes vicdanen düşünmeli ve bunu yapmalı" dedi.
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, dün Singapur'dan İtalya'nın başkenti Roma'ya dönerken 5 Kasım'da ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerine ilişkin soruyu da yanıtladı. Papa, Demokratların başkan adayı ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçilerin başkan adayı ve ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın ismini vermeden 'daha az kötü olanın' seçilmesi çağrısı yaptı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Papa, Trump'a işaret ederek göçmenleri hoş karşılamamanın 'vahim' bir günah olduğunu söyledi, Harris'e işaret ederek kürtajı 'suikasta' benzetti. Konu hakkında detaylı açıklama yapmayan Papa, ABD'li Katoliklerin 'daha az kötü olanı seçmeleri' gerektiğini belirtti. "Oy vermemek çirkindir" diyen Franciscus, "Bu, iyi değil. Oy kullanmalısınız" diye konuştu. "Daha az kötü olanı seçmelisiniz" ifadelerini kullanan Papa Franciscus, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha az kötü olan kim? Hanımefendi mi, beyefendi mi? Bilmiyorum. Herkes vicdanen düşünmeli ve bunu yapmalı."
'İKİSİ DE YAŞAMA KARŞI'
Papa Franciscus, konuya ilişkin açıklamasında, her iki adayın politikalarının da 'yaşama karşı' olduğunu savunarak, "İster göçmenleri kovalayan olsun ister çocukları öldüren; her ikisi de yaşama karşı" ifadelerini kullandı. Harris'le 10 Eylül'De ABC News'te katıldığı canlı münazarada 'Haitili göçmenlerin kedi ve köpek yediği' iddiasıyla ırkçı ve yabancı karşıtı açıklamalarda bulunan Trump, seçilmesi halinde milyonlarca göçmeni sınır dışı etmeyi vaat ediyor. Harris ise kürtaj hakkı için ülke çapında sağlanan korumaların geri getirilmesini öngören, Kongre'den geçecek düzenlemeleri onaylamayı taahhüt ediyor.
Papa, dün yaptığı açıklamada, İncil'den bölümlere atıfla göçün bir hak olduğunu vurguladı, göçmenleri hoş karşılamamanın bir günah olduğunu söyledi. Papa, kürtajın ise 'bir insanı öldürmek' anlamına geldiğini savunarak 'kürtaj için herhangi bir mazeret olamayacağını' ileri sürdü. Papa Francisuc, "Bu, bir suikast" ifadelerini kullandı, "Bu konular hakkında açıkça konuşmalıyız. Hiçbir 'ama' ya da 'fakat' olmadan..." diye konuştu.