Çırağan ile Yıldız Sarayı'nı birbirine bağlayan geçitte tahribat: Tarihi yapıyı yazı tahtasına çevirdiler

Çırağan ile Yıldız Sarayı'nı birbirine bağlayan geçitte tahribat: Tarihi yapıyı yazı tahtasına çevirdiler

İstanbul'un tarihi miraslarından biri olan ve 19. yüzyılda inşa edilen Yıldız Sarayı ile Çırağan Sarayı'nı birbirine bağlayan üst geçit, ne yazık ki turistler ve vatandaşlar tarafından tahrip edildi. Üzerine çeşitli yazıların yazıldığı bu tarihi yapı, kent dokusunun önemli unsurlarından biri olmasına rağmen bilinçsiz davranışlar sonucu zarar gördü.

İstanbul'da Yıldız Sarayı ile Çırağan Sarayı'nı birbirine bağlayan üst geçit, vatandaşlar ve turistler tarafından adeta yazı tahtasına çevrildi.

yilsiz-sarayi.jpg

Yapımı 19.yüzyılda tamamlanan mermer geçitte yer alan kapı ve çevresine, vatandaşlar ve turistler tarafından; tarih, isim, şiir, sosyal medya hesabı gibi yazılar yazıldığı, graffiti boyamalar ve kazımalar yapıldığı görüldü.

ciragan.jpg

Döneminin mimarisini yansıtan ihtişamlı sütunları ve işlemeleriyle yürüyenlerin dikkatini çeken geçitte, vatandaşların durup fotoğraf çekildiği de görüldü.

Bölgede incelemeler yapan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşça, tahribata karşı geçidin çevresinde güvenlik kamerası ile önlem alınması gerektiğini vurguladı.

yildiz-sarayi.jpg

Yapıya yıllardır yazı yazıldığını söyleyen Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay tarihi yapı hakkında da bilgi verdi.

Yavaşçay, "II.Mahmut devrinde buraya bir ahşap saray yapılıyor. Ahşap saray Abdülmecid devrinde yıktırılıyor. Yerine başka bir saray yaptırılmak isteniyor ama Abdülmecid’in ömrü bu sarayı yaptırmaya yetmiyor. Kardeşi Abdülaziz, 1871 tarihinde, Çırağan Sarayı’nı yaptırıyor. Daha sonraki yıllarda ise tahta II.Abdülhamid geçiyor ve Yıldız Sarayı’nda yaşama kararı alıyor. Bu iki saray arasında bağlantı yapılması düşünülüyor ve bu köprü yapılıyor. Bu köprü Çırağan Geçidi diye geçiyor. Aslında buna bir zafer takı da diyebiliriz, Osmanlı’nın ihtişamını gösteren." ifadelerini kullanarak yapının önemine değindi.
Çevreden geçen vatandaşlar da tarihi yapıdaki çirkin görüntülere tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN