Domatesi taze tutmak için herkes aynı hatayı yapıyor, meğer hiç faydası yokmuş! Manavlar domatesi böyle saklıyor

Domatesi taze tutmak için herkes aynı hatayı yapıyor, meğer hiç faydası yokmuş! Manavlar domatesi böyle saklıyor

Mevsiminde topladığınız taze domateslerinizin tamamını tüketemiyorsanız, nerede kullanacağınızı bilemiyorsanız veya domatessiz bir kış düşünemiyorsanız domatesleri taze tutacak doğru muhafaza yöntemlerini uygulamalısınız. İşte, domatesi taze saklamanın yöntemi ve püf noktası...

Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan domates, hem taze olarak tüketilir, hem de suyu sıkılabilir. Ayrıca domatesi kurutarak tüketmek de mümkün. Domatesin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle domates salçası ve ketçap elde edilir. Bu anlamda domates, hemen hemen her yemeğin içerisinde kullanılan bir besin.

Gıda endüstrisinde, taze ürünlerin saklanması ve muhafazası büyük bir önem taşıyor. Fakat maalesef bazı durumlarda bu süreçte dikkat edilmediğinde hasat edilen ürünler çabucak bozulabilir.

DOMATES NASIL MUHAFAZA EDİLİR? DOMATESİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

Haberturk'te yer alan habere göre, domates, düşük sıcaklıklara tepki veren ve hücre zarlarının parçalanmasına ve sonuç olarak meyvenin ezilip büzülmesine yol açan bir enzim içerir.

Martha Stewart Living'den yemek editörü Gregory Lofts, "Domatesleri buzdolabında muhafaza ederek, esasen onları tüm aromalarından ve lezzetlerinden ediyorsunuz" dedi.

Ayrıca domateslerin buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokularını çok kolay bir şekilde aldıklarını da belirtmek gerekiyor. Elbette bu da kalite ve lezzetteki düşüşe katkıda bulunuyor. Taze bir domatesi asla buzdolabına koymamak gerek.

DOMATES BUZDOLABINDA MI SAKLANIR DIŞARIDA MI?

Satın aldığınız domatesin olgun ya da henüz olgunlaşmamış olması önemli değil; domateslerinizi her şartta oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Domates, iyice olgunlaştığında ve oda sıcaklığında saklandığında maksimum lezzete ulaşır. Önce soğuk bir domatesin, sonra da oda sıcaklığındaki bir domatesin tadına bakın; soğuk domatesin tüm lezzetinin gizlendiğini, dışarıdan yediğiniz domatesin ise son derece aromatik olduğunu göreceksiniz.

Oda sıcaklığında ne kadar dayanacakları ise olgunluk derecelerine bağlı. İyice olgunlaşmış bir domatesin hemen tüketilmesi gerekirken, daha az olgunlaşmış olanlar ılık ortam sıcaklığından faydalanacaktır. Gregory Lofts'a göre domatesleri saklamanın en iyi yolu, meyveler tüketilmeye hazır olana dek sapları altta kalacak şekilde oda sıcaklığında muhafaza etmek.

Domatesleriniz iyiden iyiye ezilmeye başlamışsa, ama onları bir şekilde tüketmek istiyorsanız, olgunlaşma sürecini durdurmak amacıyla onları buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.

DOMATESİ MUHAZA ETMENİN YÖNTEMLERİ VE PÜF NOKTALARI

Ancak bu noktada, aromalarını ve dokularını çoktan kaybetmiş olduklarından domatesleri sadece pişirerek kullanın. Mesela ezik domateslerinizden sos yapabilir, onları pizzalarınızda kullanabilir ya da başka sebzelerle birlikte fırınlayabilirsiniz. Yumuşamış domatesleri pişirmek, ziyan olmalarını engellemenin en basit ve en etkili yolu.

Bir domatesin sadece yarısını tüketecekseniz eğer, kullanmadığınız yarıyı buzdolabında muhafaza edin. Çünkü dışarıda bırakılan kesik domates kurumaya başlar. Diğer yarısını ertesi gün gibi kısa bir süre içinde kullanmayı planlıyorsanız, meyvenin aroması ve dokusu çok etkilenmeyecektir. Buzdolabından çıkardığınızda ise kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Uzmanlar, yarım domatesi ziyan etmeden kullanabilmek amacıyla kesilmiş tarafı altta kalacak şekilde kapalı bir kapta muhafaza edilmesini öneriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN