Savcı da hızlıymış

Savcı da hızlıymış

Eskişehir’de İsrail’le ticaretin protesto edildiği eylemde konuşma yapan aktiviste ‘Türk milletini, cumhuriyeti ve devleti aşağılama’ diye tuhaf bir suçlama yöneltildi. Yargı yavaş işlediği için 26 suç kaydı olan caniler sokakta gezerken, hükümeti eleştirenlere jet hızıyla soruşturmalar açılması adalet terazisindeki dengesizliği gösterdi.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Filistinlilere aylardır ölüm yağdıran İsrail’e ticaret vicdanları isyan ettirir noktaya gelince Cumhurbaşkanı “O iş bitti” açıklaması yaptı. Ancak sonraki süreçte gemilerin seyrini sürdürdüğünü belgeler ortaya koydu. Utanç tablosuna rağmen ne şirketlerden ne hükümetten bir açıklama geldi. Tel Aviv’in kullandığı petrolün Türkiye üzerinden taşındığı iddiası büyük tepki çekti. ‘Eskişehir Filistin ile Dayanışma Platformunun’ eyleminde de hassas konu protesto edildi.

SUÇ MAKİNESİNİ SORAN YOK İNSANLIK DİYENE JET DOSYA VAR

Eylemde yalnızca ‘Vanaları kapatın’ diyen Kuban Kural hakkında ‘Türk milletini, cumhuriyeti, devlet kurumlarını aşağılama’ suçuyla soruşturma başlatıldı. Yaşananlar ‘Suç makineleri dışarıdayken hakaret edenin yakasına yapışan adaletsizlik’ tepkisini doğurdu. Kural ise “Bu eylemlerin kitleselleşmesinden korkup bastırmaya çalışıyorlar. Esas suçlu İsrail’le ticarete göz yumanlar. Türkiye’yi soykırıma ortak edenler hakkında ben de suç duyurusunda bulundum” dedi.

belge-haber.jpg

GEMİLER HİÇ DURMADAN İSRAİL YOLUNDA

İsrail’le ticareti hükümet reddederken Tel Aviv limanlarına seyir belgelere yansıdı. Hayfa Limanı’na giden gemilerle ilgili KARAR’ın, şirketlere ve Ticaret Bakanlığı’na yönelttiği sorular cevapsız kaldı. Muhalefet de kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratan konuyu Meclis’e taşıdı. Utanç sessizliği devam ederken gemiler seyrini sürdürüyor. Bakanlığın ‘İsrail için gümrük sistemi kapalı’ açıklamasına rağmen İzmir Nemrut Limanı’ndan çıkan Türk bayraklı yük gemisi dün Hayfa Limanı’na ulaştı. Myfair gemisi ise 23 Eylül’de İsrail’e demirledi.

manset.jpg

‘GEMİLERİ DURDUR VANAYI KES’ DİYENE JET SORUŞTURMA

Türkiye’nin İsrail’e Azeri petrolünün sevkini sağladığı gemilerin ticari malları taşımaya devam ettiği belgelerle ortaya konulurken buna karşı çıkanlara da baskılar sürüyor. Eskişehir’de düzenlenen bir eylemde ticaretin durması çağrısı yapan Kuban Kural’a jet hızıyla ‘Türk milletini, cumhuriyeti, devlet kurum ve organlarını aşağılama’ soruşturması açıldı. KARAR’a konuşan Kural ‘Esas suçlu İsrail’e petrol taşıyan iktidar, Türkiye’yi soykırıma ortak ettikleri için ben de onlar hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” dedi.

İsrail, Gazze’de soykırıma devam ederken, Türkiye limanlarından Azeri petrolünün İsrail’e sevkiyatı sürüyor. KARAR aynı zamanda son günlerde Türkiye limanlarından İsrail’in Haifa Limanı’na gemilerle ticaret mallarının sevkedildiğini de belgeledi. İsrail’e yapılan petrol sevkiyatına ortaklığını reddetmeyen hükümet, uluslararası anlaşmaların arkasına sığınıyor. Ancak Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası anlaşmalar soykırıma dolaylı veya direkt olarak ortak olmayı suç sayıyor. Türkiye, soykırıma ortak etmemek için uluslararası anlaşmada bulunan ‘İnsan hakları taahhüdünü’ öne sürerek anlaşmaları tazminat ödemek zorunluluğu olmadan feshedebiliyor. İsrail’e petrol sevkiyatının durdurulması için düzenlenen protestolara ise hükümetin travrı sert oluyor.

ASIL SUÇLU PETROLÜ TAŞIYANLAR

‘Vanaları kapat petrol taşıma’ sloganıyla düzenlenen gösteriler Türkiye’nin dört bir yanında devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de düzenlenen bir eylemde ise Kuban Kural’a yaptığı konuşma nedeniyle soruşturma açıldı. Türkiye’nin İsrail’e taşıdığı petrolü protesto eden Kural hakkında ‘Türk milletini, cumhuriyeti, devlet kurum ve organlarını aşağılama’ suçlaması yöneltildi. Eskişehir’de Filistin eylemleri düzenlemek için kurulan ‘Eskişehir Filistin ile Dayanışma Platformunun’ gerçekleştirdiği gösteride yaptığı açıklama nedeniyle soruşturma açılan Kural, KARAR’a “Esas suçlu İsrail’e petrol taşıyan iktidardır, Türkiye’yi soykırıma ortak ettikleri için ben de onlar hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” açıklaması yaptı.

KONUŞMALARIN TAMAMI DOSYADA

Savcılığın kendisinin ağustos ayı boyunca Filistin için yaptığı protestolardaki konuşmalarını dosyasına koyduğunu söyleyen Kural “Soruşturma dosyasına eklenen konuşmalarda, Cumhurbaşkanlığı Varlık Fonuna bağlı BOTAŞ Filistin soykırımının suç ortağıdır dediğim kısımlara dikkat çekilmiş. Buna binaen hakkımda Türk milletini, cumhuriyeti, devlet kurum ve organlarını aşağılama suçuyla soruşturma başlatılmış. Biz bu eylemleri soykırımın başladığı günden bugüne düzenliyoruz. Konuşmamda yalnızca BOTAŞ’a değil, Türkiye’nin İsrail’le ticarete üçüncü ülkeler aracılığıyla devam etmesine ve limanlardan İsrail’e giden gemilere de değindim. Yaptığımız eylemlerde AKP hükümetinin bir yandan Filistin’i desteklerken öte yandan da İsrail’le ticaret yaptığını dile getiriyorduk. Bunu bu açıklıkla söylemek birilerini rahatsız etmiş olacak ki iktidarın inkar etmediği ilişkileri gündeme getirdiğim için hakkımda soruşturma açılmış. Yaptığımız eylemlerin kitleselleşme ihtimali hükümeti rahatsız etti. AKP hükümeti kendisinin İsrail’le ticaret yaptığını, İsrail’e petrol taşıdığını dile getiren eylemciler defalarca gözaltı ve soruşturmalarla bastırmaya çalıştı. Ancak bu artık iktidarın yaptığı işbirliğini gizleyemiyor.”

KARŞI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM

İfade verdiği sırada yaptığı bir çok konuşmanın önüne konulduğunu söyleyen Kural, ifadelerini kabul ettiğini bunların suç unsuru oluşturmadığını vurguladı. Kral “Bana isnat edilen ‘Türk milletini ve cumhuriyeti aşağılama’ suçunu kabul etmedim. Bunun yanı sıra ifademde Filistin’de her gün çocuklar ölürken, Türkiye’den bu soykırımın müsebbibi olan İsrail’in füzelerine, SİHA’larına petrol taşıyorlar. Bu sebeple de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamını, Dışişleri Bakanlığı’nı, Ticaret Bakanlığı’nı, yalan beyanda bulunmak, halkı yanlış yönlendirmek ve devlet kurumlarını küçük düşürmekten suç duyurusunda bulunduğumu söyledim.”

TİCARET BAKANLIĞI’NIN ‘İSRAİL GÜMRÜĞÜ KAPALI’ DEDİĞİ GÜN GEMİ GİTTİ

Türkiye’den İsrail limanlarına giden ticari yük gemileri uzun süredir kamuoyunun gündeminde. Sadece eylül ayında Türkiye’den İsrail’e giden 15’ten fazla ticari gemisinin olduğu biliniyor. Bu gemilerden bir tane 25 Eylül sabahı İsrail’in Haifa limanına ulaştı. Ticaret Bakanlığı’ı KARAR’ın ortaya çıkardığı Türkiye’den İsrail’e giden gemiler hakkındaki iddiaları yalanlayarak ‘İsrail için gümrük sistemi kapalıdır’ açıklaması yaptı ancak ardından yine İsrail’e giden gemiler olduğu görüldü. İzmir Nemrut Limanı’ndan İsrail’e giden Türk bandıralı Burak Deval dökme yük gemisi maden cevheri, hurda metal, gibi dökme halde bulunan kuru yükleri taşıyor. Ticaret Bakanlığı’nın yaptığımız haberlere karşılık İsrail’le limanlarımızdan gümrük izni verilmiyor açıklamasını yaptığı 18 Eylül günü, yola çıkan yük gemisi 25 Eylül sabahı Haifa Limanı’na vardı. İzmir limanından çıkarak İsrail'e giden bir diğer gemi ise yine kuru yük gemisi olan Myfair, 9 Eylül’de İzmir’den çıkıp 23 Eylül’de Haifa’ya vardı. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’le yapılan ticareti inkarınını İstatistik Enstitüsü’nün resmi dış ticaret verilerinin yalanladığını ortaya çıkarmıştı. İsrail resmi verilerine göre Türkiye’den 2024 Haziran ayında 60, 2024 Temmuz ayında ise 73 milyon dolarlık ithalat yapılmdı. Ticaretin gemiler limandan ayrıldıktan sonra ‘konşimento’ denilen belgelerin Uluslar arası limanlarda değiştirilerek yapıldığını söyledi.

haber-ici-gemi-1.jpg

haber-ici-gemi-2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN