Çok güldüğümüzde karnımızın ağrıma nedeni meğer buymuş! Vücudumuzda olanlara çok şaşıracaksınız

Çok güldüğümüzde karnımızın ağrıma nedeni meğer buymuş! Vücudumuzda olanlara çok şaşıracaksınız

Gülmek aniden gelişen ve uzun süreli kahkahaya dönüştüğünde kontrol edilemez bir eylem haline gelir. Nefesiniz kesilebilir ve kalp atış hızınız artabilir. Ancak aynı zamanda midenizin ağrımasına neden olma gibi tuhaf bir özelliği de var. İşte, gülerken vücudumuzda yaşananlar...

Kahkaha son derece dinamik ve kontrol edilemez bir eylem. Kahkahalar içindeyken hareketsiz kalmaya çalışmak beyhude bir çaba, eğer daha önce denediyseniz bunun mümkün olmadığını bilirsiniz.

Güldüğünüzde, gözlerinizin ve yanaklarınızın etrafındaki kaslar kasılır ve yüzünüzün bir dizi eğlenceli ifadeyle canlanmasını sağlar. Üstüne üstlük, kahkaha atarken garip sesler çıkarırsınız, "HA HA" ve "HE HE" senfonisi gibi. Eğer kahkaha atan birini görmeye aşina değilseniz, bu size tuhaf gelecektir.

GÜLMEK NASIL GERÇEKLEŞİR? GÜLDÜĞÜMÜZDE VÜCUDUMUZDA NELER OLUR?

Haberturk'te yer alan habere göre, gülmenin mekaniğini iki ana bileşene ayırabiliriz: Gövde bölgesindeki görünür hareketler ve hepimizin tanıdığı imza sesler; HA HA, HE HE, HO HO vb. Bu iki bileşen birbiriyle bağlantılı.

Güldüğümüzde kuvvetli bir şekilde nefes veririz. Verilen hava, nefes borusundan dışarı çıkar ve çıkarken ses kutusuna veya gırtlağa baskı uygular. Bu da ses tellerinin titreşmesine ve kahkahanın karakteristik 'ha ha' seslerini üretmesine neden olur.

Ekshalasyonun (nefes verme) yoğunluğu gövde bölgesindeki kas kasılmalarına bağlıdır. Gülerken karın kasları kasılır ve bu da akciğerlerdeki hacmi azaltır. Bu düşüş, akciğerlerin etrafındaki basıncı yükselterek ekspirasyon çıkışının artmasına neden olur.

GÜLERKEN KARNIMIZ NEDEN AĞRIR?

Güçlü ekshalasyonlar (nefes verme), yoğun gülme nöbetleri sırasında karnınızda hissettiğiniz rahatsızlığa neden olan önemli bir faktördür. Karın kasları devreye girdikçe diyaframa ve iç interkostal kaslara baskı uygulayarak diyafram kasılmalarına yol açar ve bu da çevredeki karın organlarını etkileyerek ağrı veya rahatsızlığa neden olur.

KAHKAHA YOGASI NEDİR?

Kahkahanın gövde kasları üzerinde fiziksel bir talep yarattığı gerçeği bilimsel olarak doğrulanmıştır. Bunu kanıtlamak için bilim insanları, kahkaha yogası sırasında gövde kaslarının aktivasyonunu geleneksel sırt kaldırma egzersizleri ve mekik hareketleriyle karşılaştıran bir çalışma yürüttü. Çalışmanın sonuçları oldukça ilginçti.

Bilim insanları, yan taraflarımızda yer alan bir dizi karın kasının (iç oblikler) kahkaha yogası sırasında geleneksel egzersizlere kıyasla daha fazla hareket gösterdiğini tespit etti.

KAHKAHA YOGASININ FAYDALARI NELER?

Alt kaburgalardan pelvise kadar uzanan bir başka karın kası grubu olan dış oblikler, mekik ve sırt kaldırma egzersizleri sırasında görülen yoğunluğu yansıtan bir aktivasyon seviyesi gösterdi. Multifidus, erector spinae ve rectus abdominis gibi kaslar kahkaha sırasında mekik egzersizlerine kıyasla yarı yarıya daha fazla aktivasyon gösterdi.

KAHKAHA EGZERSİZİNİN FAYDALARI NELER?

Çalışmanın bulguları göz önünde bulundurulduğunda, kahkahanın geleneksel egzersizlerin monotonluğundan sizi kurtararak mükemmel bir karın egzersizi olabileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, bu aerobik kahkaha egzersizi sırasında biraz rahatsızlığa katlanmak önemli faydalar sağlayabilir.

Gövde kaslarınıza olan talep kahkaha ile sona erdiğinden, herhangi bir kısa süreli rahatsızlığın genellikle zararsız ve geçici olduğunu unutmamak çok önemlidir. Bununla birlikte, belirli koşulların bu rahatsızlığı potansiyel olarak daha önemli bir sağlık sorununa dönüştürebileceğini unutmamak da önemlidir.

ÇOK FAZLA GÜLMEK SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Gülmek sizin için iyidir, ancak çok fazla ve çok şiddetli gülmek sizin için zararlı olabilir. Gülmenin yol açtığı bildirilen sağlık risklerinden biri fıtık gelişme potansiyelidir. Bir organ, onu içeren kas veya dokudan dışarı çıktığında fıtık oluşur.

Genellikle karın bölgesinde bulunurlar; bağırsaklarınızın bir kısmı karın duvarlarındaki deliklerden veya daha zayıf bölgelerden dışarı çıkabilir. Yoğun kahkahadan kaynaklanan gövde sıkışması, fıtığın boğulmasına yol açarak kan akışını kesebilir ve şiddetli ağrıya neden olabilir.

GÜLMEK, SIKI KARIN KASLARININ YOLU

Gülmenizi işe koyup aynı anda birkaç kalori yakabileceğinizi biliyor muydunuz? 10-15 dakika boyunca yürekten gülmek 10-40 kalori arasında bir kalori yakabilir. Solunum ve karın kaslarınızı çalıştıran keyifli bir aerobik egzersiz görevi görebilir.

Araştırmacılar ayrıca gülmenin sadece kıkırdamak için iyi olmadığını; aynı zamanda fizyoterapi ve rehabilitasyonu tamamlayıcı bir rol oynayabileceğini öne sürüyorlar. Özellikle geleneksel egzersizlerin zor olabileceği durumlarda, gülme sırasında hem yerel hem de küresel gövde kaslarının aktivasyonu omurganıza dengeleyici bir el uzatabilir ve iyileşme sürecinize benzersiz bir destek sağlayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN