Van Gölü'nün dibinde bulundu! Yaklaşık 600 metre uzunluğunda... Dalgıçlar yarısını bile çıkaramadı

Van Gölü'nün dibinde bulundu! Yaklaşık 600 metre uzunluğunda... Dalgıçlar yarısını bile çıkaramadı

Van Gölü'nün dibinde bulundu! Uzunluğu 600 metreye yakın! Dalgıçlar yarısını bile çıkaramadı! dalgıçlar bile uğraştı ancak yarısını bile çıkaramadılar...

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde dalış yapan çevre gönüllüleri, Van Gölü'nün derinliklerinde mercan yapısını andıran mikrobiyalitlere dolanan büyük bir hayalet ağı temizledi. Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol ve ekibi, gölün 21 metre derinliğinde, yaklaşık 600 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen bu hayalet ağın yarısını temizlemeyi başardı.

45 DAKİKALIK ZORLU OPERASYON

AA-20240926-35739996-35739990-BITLISTE_DALGICLAR_MIKROBIYALITLERE_DOLANAN_300_METRE_HAYALET_AGI_TEMIZLEDI

Cumali Birol ve dernek üyeleri, dalış sırasında mikrobiyalitlerin bulunduğu bölgede büyük bir hayalet ağ keşfetti. 45 dakika süren çalışmanın ardından, bu istilacı ağın sadece 300 metrelik kısmını çıkarabildiklerini belirten Birol, “Ağı temizlemek çok büyük çaba gerektiriyor. Kalan kısmını da bir süre sonra çıkaracağız. Bu ağın mikrobiyalitlere ciddi anlamda zarar verdiğini yaptığımız çekimlerde gördük. Ülkemizde hayalet ağların ekosisteme ve canlılara ne kadar zarar verdiğini biliyoruz, bunu Van Gölü'nde de gördük. Ağa takılan ölü balıklar ve yılan vardı” diye konuştu.

HAYALET AĞLAR EKOSİSTEME CİDDİ ZARARLAR VERİYOR

AA-20240926-35739996-35739992-BITLISTE_DALGICLAR_MIKROBIYALITLERE_DOLANAN_300_METRE_HAYALET_AGI_TEMIZLEDI

Birol, hayalet ağların mikrobiyalitlere ciddi zararlar verdiğini vurgulayarak, ağların çıkarılmasının son derece zahmetli olduğunu belirtti. Geri kalan kısmın da en kısa sürede temizlenmesi gerektiğini dile getiren Birol, balıkçılara seslenerek, bu tür önemli doğal yapıların bulunduğu alanlara ağ atılmaması gerektiğini hatırlattı. “Ağlar mikrobiyalitlere takıldığında çıkmıyor ve geri toplanması çok zor oluyor. Balıkçılar ağlarına ve bütçelerine de zarar veriyorlar. Mikrobiyalitlere takılan ağları geri toplama şansları yok. Geçen hafta yaptığımız sportif dalışta denk geldiğimiz ağın yaklaşık 300 metresini çıkardık” ifadelerini kullandı.

AA-20240926-35739996-35739993-BITLISTE_DALGICLAR_MIKROBIYALITLERE_DOLANAN_300_METRE_HAYALET_AGI_TEMIZLEDI

Cumali Birol ve ekibi yalnızca ağ temizliği yapmakla kalmayıp, gölün derinliklerinde biriken çöpleri ve lastik parçalarını da topladı. Çalışmalarının, Van Gölü'nün ekosistemini koruma amacı taşıdığını vurgulayan Birol, gölün biyolojik çeşitliliği ve ekosistem dengesinin korunması için bu tür çevre temizliği faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN