Suriye’den Erdoğan’a normalleşme yanıtı: ‘Kendi çıkarı için kullanıyor’

Suriye’den Erdoğan’a normalleşme yanıtı: ‘Kendi çıkarı için kullanıyor’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki topraklarını işgal ettiğini ve Türkleştirme politikası izlediğini iddia etti. Türkiye'deki yetkililerin 'Suriye ile yakınlaşma' konusunu kendi çıkarları için kullanmaya çalıştığını söyleyen Şaban, Türkiye ile normalleşme görüşmelerinin, Türkiye'nin Suriye’den çekilme şartını kabul etmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilere dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Şaban, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki topraklarını işgal ettiğini ve burada "tehlikeli bir Türkleştirme süreci" yürüttüğünü iddia etti.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Türkiye’nin, Suriye ile normalleşme sürecini kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını öne süren ve Ankara'nın "yanıltıcı" davrandığını savunan Şaban, şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan, Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Suriye ile yakınlaşma arzusundan bahsettiği açıklamalarda bulunduğunda bu seçimi kazanma amaçlıydı, ancak sundukları hiçbir şey yoktu. Sahada yaptıklarını sürdürmek, topraklarımızı işgal etmek, ortalığı kasıp kavurmak, Kürtlere saldırmak istiyorlar."

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın sözlerini de hatırlatan Şaban, "Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilme şartını kabul etmesi gerektiğini bildirdik. Hemen çekilmeleri gerektiğini söylemedik ancak bu ilkeyi kabul etmek istemiyorlarsa masaya oturmayacağız." dedi.

Suriye Devrim ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi el Bahra ise, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Suriyeli mevkidaşı ile görüşme çağrıları abartılı" ifadesini kullandı.

'BEŞAR ESAD İLE GÖRÜŞME İRADEMİZİ DE ORTAYA KOYDUK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak için ABD’ye gitmeden düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:

Suriye’deki gerilimin artık sona ermesi gerektiğini, oradaki istikrarsızlığın başta terör örgütleri olmak üzere, tabii İsrail’in bir devlet terörü estirdiğini çok açık net ortaya koyacağız. Bu artık sıradan bir basit terör değil, devlet terörü. Bunu bugüne kadar çok kez tekrar ettik, söyledik ama bazıları hala özellikle Batılı ülkeler bunu anlamamakta ısrar ediyor. Biz de söylemekte ısrar edeceğiz ve bunu özellikle de inşallah Birleşmiş Milletler’deki konuşmamda ifade edeceğim.

Bu gerginliğin sona ermesi, Suriye topraklarının tamamında huzur ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye’nin birlikte atabileceği adımlar, Şam yönetimini muhaliflerin bir süredir Suriye’de çatışmasızlığın sağladığını görüyoruz. Bu durum kalıcı çözüm için etkin bir kapı aralamak adına elverişli bir ortam sağlıyor. Suriye dışında milyonlarca insan vatanlarına dönmek için bekliyor. Biz bu konuda çağrımızı yaptık. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak artık bu birlikteliği, bu beraberliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem de böylesi bir görüşme neticesinde inşallah başlar diye inanıyorum.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN