İkinci perde Lübnan'da: Dünya yine tiyatro gibi izliyor

İkinci perde Lübnan'da: Dünya yine tiyatro gibi izliyor

Gazze’de dünyanın gözü önünde 50 bin kişiyi katleden İsrail, kanlı namlusunu bu kez Lübnan’a çevirdi. Kopya senaryoyla önce uygulanamaz tahliye emirleri yayınlandı ardından sivillerin üstüne bomba yağdırıldı. 72 saatte kadın, çocuk 600’den fazla can kaybı yaşandı. Filistin’i kana bulayan kapkara vahşete karşı kör, sağır kalan başkentler ise yine katili uzaktan izlemekle yetiniyor.

GAZZE’Yİ KANA BULAYAN ÖLÜM MAKİNESİ LÜBNAN’DA 3 GÜNDE 600’DEN FAZLA CAN ALDI

Çağrı cihazı saldırısından sonra Hizbullah’a operasyon adı altında Lübnan’a hava harekatı başlatan İsrail’in bombardımanında can kaybı 600’ü aştı. Gazze soykırımının başlangıcını andıran süreçte İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi ülkenin güneyinde yaşayanlara evlerini boşaltmaları çağrısı yaptı. Halevi, sortilerin bölgenin kara saldırısına ‘ön hazırlık’ kapsamında yapıldığını açıklarken iki yedek birliğin Lübnan sınırına gönderileceği belirtildi.

ABD VE AVRUPA’NIN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISINA İSRAİL YANITI: TÜM GÜCÜMÜZLE VURACAĞIZ

Netanyahu Gazze’den sonra Lübnan’ı kana bularken, Filistin soykırımında cılız ateşkes açıklamalarıyla kamuoyunu oyalayan Washington’dan ise yine benzer hamle geldi. ABD ve Fransa öncülüğündeki ülkeler 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulundu. Saatler sonra Tel Aviv’den ‘Ateşkes yok’ cevabı geldi. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada ‘Başkan bu öneriye yanıt bile vermedi. Savaş tüm gücümüzle ve tüm hedeflere ulaşılana kadar sürecek’ denildi.

KATİLİN HEDEFİNDE YİNE ÇOCUKLAR VAR

İsrail güçlerinin hava saldırılarında hayatını kaybedenlerden en az 50’sinin çocuk, 94’ünün kadın olduğu bildirildi. Bombardımanlarda yaklaşık bin 900 kişi yaralandı. BM verilerine göre yalnızca pazartesi gününden bu yana 90 bine yakın kişi evlerini terk etti.

2709krt01a-tum.jpg

YİNE AYNI SENARYO

Gazze’de aylardır süren zulmün aynısı Lübnan’da yaşanırken senaryo aynı: Terörizm bahanesiyle kadın ve çocuklar öldü rülüyor, insanlar göçe zorlanıyor. Değişmeyen şey ise uluslararası kamuoyunun seyirci kalması. Bundan cesaret alan cani Netanyahu, 12 ülkenin 21 günlük ateşkes çağrısını reddetti, orduya “bütün gücünüzle saldırın” emrini verdi.

Gazze’de dünyanın gözü önünde 50 bin kişiyi katleden İsrail, kan lı namlusunu bu kez Lübnan’a çevirdi. Çağrı cihazı patlamala rıyla rastgele insan öldürerek işe başlayan İsrail’in saldırılarında 72 saatte kadın, çocuk 600’den fazla can kaybı yaşandı. Filistin’i kana bulayan korkunç vahşete karşı seyirci kalan başkentler ise yine katili uzaktan izlemekle yetiniyor. İsrail’in ‘Suçbakanı’ Binyamin Netanyahu da bun dan cesaret alarak tüm ateşkes tekliflerini elinin tersiyle itiyor, hatta daha da azgınlaşıyor. Ay rım yapmadan ölüm yağdıran İsrail, sözde sivilleri uyarmak adına onları yurtlarını terk etme ye zorluyor. Gazze soykırımının başlangıcını hatırlatan süreçte İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ülkenin güneyinde yaşayanlara evlerini boşaltmaları çağrısı yaptı. Halevi, Lübnan’da belirledikleri hedeflere yapılan saldırılar için, “olası bir kara ha rekatı için Hizbullah’ı zayıflatma sürecinin devamı” dedi. İsrail’in saldırıları Lübnan’ın güneyinde yüz bine yakın kişinin daha ye rinden edilmesine neden oldu. 7 Ekim’den bu yana evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı nın 200 bini geçtiği hesaplanıyor. Topyekün savaş endişesine karşı diplomasi işletilmeye çalışılsa da ABD’nin dev askeri desteğine sahip Netanyahu barışa duvar örüyor. ABD ve Fransa öncü lüğündeki ülkeler 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulun du. Saatler sonra Tel Aviv’den ‘Ateşkes yok’ cevabı geldi. Ne tanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada ‘Başkan bu öneriye yanıt bile vermedi. Savaş tüm gücümüzle ve tüm hedeflere ulaşılana kadar sürecek’ denildi. İsrail güçlerinin hava saldırıla rında hayatını kaybedenlerden en az 50’sinin çocuk, 94’ünün kadın olduğu bildirildi. Bom bardımanlarda yaklaşık bin 900 kişi yaralandı. İsrail ordusu ise, Netanyahu’nun, Lübnan’da tam güçle savaşmaya devam etmesini söylemesinin ardından dün de Beyrut’ta saldırılar gerçekleştir diğini açıkladı. Daha önce İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde ve Bekaa bölgesinde gece boyunca yaklaşık 75 Hizbullah hedefini vurduğunu açıklamıştı. Lübnan sağlık bakanlığı son saldırılarda en az 13 kişinin öldüğünü duyur du. İsrail’in gece saatlerinde şid detli hava saldırıları düzenlediği Lübnan’ın doğusundaki Baalbek kentinde bir ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti. İsrail ordusu nun, Lübnan’ın doğusunda yer alan Baalbek el-Hirmil bölgesi ne düzenlediği hava saldırıların da da Suriyeli 23 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi. 8 Ekim’den bu yana İs rail ve Hizbullah arasında nere deyse her gün sınır ötesi çatışma yaşanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN