Üç kardeşe miras kalan nadir kuruş, Tam 17 milyon lira değerinde! Bozuk para koleksiyoncuları hemen arşivinizi araştırın

Üç kardeşe miras kalan nadir kuruş, Tam 17 milyon lira değerinde! Bozuk para koleksiyoncuları hemen arşivinizi araştırın

Üç kardeşin elinde bulunan o nadir kuruş tam bir servet çıktı. Miras kalan kardeşler ellerinde bulunan o paranın değerini öğrenince şaşkına döndü. Tam 17 milyon TL değerindeki o kuruş koleksiyoncuları da harekete geçirdi.

HİLAL NAS

40 seneden daha uzun bir süre banka kasasında sakladıkları kuruşun değerine yeni fark eden 3 kız kardeş, duydukları rakam karşısında şaşkına döndü. Ellerindeki paranın değerli olduğunu bilselerdi gerçek değeri beklenenden çok daha fazla çıktı. Kuruş deyip yüzüne bakmayan pişman olacak. Tam bir servet değerinde çıktı.

KURUŞ DEYİP GEÇMEYİN

Ohio'lu üç kız kardeş, 40 yıldan uzun süredir bir banka kasasında saklanan bir kuruşun değerli olduğunu biliyordu, ancak gerçek değerini öğrenmeleri birkaç yıl önceye dayanıyor.

1975 yılında San Francisco’daki ABD Darphanesi tarafından basılan son derece nadir bu kuruşun, 500.000 dolardan (Yaklaşık 17 milyon lira) fazla bir fiyata alıcı bulabileceği tahmin ediliyor. Paranın açık artırmasını yöneten GreatCollections’ın başkanı Ian Russell, bu nadir Roosevelt kuruşunun en büyük özelliğinin, San Francisco'yu temsil eden "S" işaretinin eksik olması olduğunu belirtti. Bu işareti eksik olan yalnızca iki kuruşun var olduğu biliniyor.

kiz-kardesler-kurus.jpg

Diğer benzer kuruş 2019 yılında yapılan bir müzayedede 456.000 dolara satıldı ve kısa bir süre sonra özel bir koleksiyoncuya devredildi. Nadir bu iki kuruşun varlığı uzun zamandır bilinse de, 1970’lerin sonlarından beri yerleri bir sır olarak kalmıştı.

Russell’a göre, bu kuruşlar on yıllardır gizli tutuluyordu ve birçok büyük koleksiyoncu bu parayı hiç görmedi.

KOLEKSİYONCULAR FARK ETTİ

San Francisco’daki darphane, 1975 yılında 2.8 milyondan fazla özel “proof” set bastı ve bu setler altı farklı para içeriyordu. Bu setler 7 dolara satışa sunulmuştu. Ancak koleksiyoncular, birkaç yıl sonra bu setlerden iki kuruşta darphane işaretinin eksik olduğunu keşfetti.

Ohio'lu kız kardeşler, kısa süre önce vefat eden kardeşlerinden bu nadir kuruşu miras aldı ve şu an büyük bir servetin sahibi oldular. Russell’ın belirttiğine göre, bu ani servet nedeniyle anonim kalmayı tercih eden kardeşler, anneleri ve kardeşlerinin 1978 yılında bu hatalı basılmış ilk kuruşu 18.200 dolara satın aldığını söylediler. Bu miktar günümüzde yaklaşık 90.000 dolara tekabül ediyor. Aile, işlettiği süt çiftliğiyle birlikte bu nadir kuruşu finansal bir güvence olarak görüyordu.

roosevelt-kurusu.jpg

Kardeşlerden biri, nadir kuruş hakkında kardeşinin sık sık konuştuğunu ancak kendisinin bu parayı geçen yıla kadar hiç görmediğini belirtti. Russell, yaklaşık yedi yıl önce bu kardeşlerle temasa geçtiğinde, kardeşleri ona kuruş hakkında bilgi vermiş ve sırlarını saklamıştı.

Russell, kuruşun potansiyel değerini birkaç yıl önce kız kardeşlerden birine söylediğinde, şaşkınlıkla “Bu gerçekten mümkün mü?” diye sorduklarını belirtti. Şimdi, "1975 'S' Yok Proof Kuruşu" olarak bilinen bu nadir para, ekim ayında yapılacak olan açık artırma öncesinde Florida, Tampa’da bir para fuarında sergilenecek.

Bu nadir kuruştan daha fazla örneğin ortaya çıkma ihtimali olsa da, bunlar yalnızca 1975 yılına ait "proof" setlerinde bulunabilir, yani cep harçlıklarının arasında bulunması imkânsız. Yine de bu son keşif, birçok kişiyi bu nadir kuruşları aramaya teşvik edecek gibi görünüyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN