Konya'da büyük tehlike! Sayısı 3 bini geçti: Her gün yeni bir çökme yaşanıyor

Konya'da büyük tehlike! Sayısı 3 bini geçti: Her gün yeni bir çökme yaşanıyor

Konya Ovası'nda yaşanan obruk felaketi, bölge halkı ve yetkililer için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Son araştırmalara göre, obruk sayısı 3 bine yaklaştı ve bu sayı her geçen gün artıyor. Kuraklık, aşırı sulama ve yer altı su seviyesinin düşmesi gibi faktörler, obruk oluşumunu hızlandıran başlıca nedenler arasında. Her gün yeni bir çökme yaşandığını belirten vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor.

Yağışların azlığı ve kuraklık Türkiye'yi etkilemeye devam ediyor. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık'ın yaptığı açıklamalara göre, Konya'da obruklar artık sadece tarım alanlarını değil, yerleşim yerlerini de tehdit ediyor. Bölgede obruk sayısı 3 bine yaklaştı ve bu sayı her geçen gün artıyor. Özellikle Karapınar ilçesi ve çevresinde sıkça görülen obruklar, vatandaşların hayatlarını olumsuz etkiliyor. Her gün yeni bir çökme yaşandığını belirten vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor.

Prof. Dr. Arık, çökmeye sebep olan obrukların oluşumu öncesinde gözlemlenebilecek bazı belirtileri sıraladı.

VATANDAŞLARI UYARDI

Bunlar arasında; arazideki çukurluklar, yerlerde çatlaklar, asfaltta delik veya çatlaklar, kapı ve çekmecelerde sıkışmalar, yer altından gelen gürültüler, kuyulardaki suyun bulanıklaşması var. Arık, bu belirtilerin yakın bir gelecekte obruk oluşma riski olduğu anlamına geldiğini ifade ederek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Arık “Obrukların vatandaşlar tarafından doldurulması doğru bir yöntem değil" dedi.

hhrrrr.jpg

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDU

Obruk sorununa kalıcı çözümler üretmek için çeşitli yöntemler üzerinde duruluyor. Ancak, bu yöntemlerin uygulanması için öncelikle obrukların oluşum nedenlerinin tam olarak anlaşılması gerek. Uzmanlar, çözüm için, sulama sistemlerinin modernizasyonu, yer altı su kaynaklarının korunması, obrukların mühendislik yöntemleriyle kapatılması önerilerini sundu.

asss.jpg

'BÖLGENİN GELECEĞİ İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT'

Uzmanlara göre, Konya'daki obruk sorunu, bölgenin geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu sorunun çözümü için bilim insanları, yerel yönetimler ve vatandaşların ortak çalışması gerek. Aksi takdirde, Konya Ovası'nın verimli toprakları ve yerleşim yerleri büyük zarar görecek.

ghhhh.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN