Turşu kurmadan önce bunları bilin. Asla erimiyor kıtır kıtır oluyor

Turşu kurmadan önce bunları bilin. Asla erimiyor kıtır kıtır oluyor

Turşu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Erimeyen ve Lezzetli Turşunun Püf Noktaları

Yaz aylarında birçok insan, kış mevsiminde tüketmek üzere hazırladıkları kışlık gıdaları kavanozlarda saklamayı tercih ediyor. Kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanan bu gıdalar, hem ekonomik hem de daha lezzetli olsa da, turşu hazırlarken yapılan en basit hatalar bile tüm emeklerin boşa gitmesine neden olabilir. Yıllardır turşuculuk yapan uzmanlar, aylar sonrasında bile erimeyen turşunun püf noktalarını açıkladı.

img-0027.jpeg

Turşunun Temel Malzemeleri ve Hazırlık Süreci

Salatalık, lahana, havuç ya da biber gibi onlarca farklı turşu çeşidi, yaz aylarında yapılan hazırlıklarla kış mevsiminde tüketilmek üzere kavanozlara dolduruluyor. Halk arasında “kışlık” adı verilen bu yöntemle yaz mevsiminde daha uygun fiyatlardan alınan turşuluklar, kışın aylarca bekletilmiş ve lezzetlenmiş halleriyle tüketiliyor. Ancak oldukça zahmetli olan bu süreçte yapılan basit bir hata, aylar sonra açılan kavanozların büyük bir hayal kırıklığına dönüşmesine neden olabilir.

Erimeyen Turşunun Püf Noktaları

Özellikle amatör turşucuların sıkça karşılaştığı turşunun yumuşaması ve lezzetini kaybetmesi gibi sorunların önüne geçmek için uzman tavsiyelerini eksiksiz şekilde uygulamak gerekiyor. İşte usta turşucular tarafından aylar sonrasında bile erimeyen turşunun püf noktaları:

1. Kaliteli Malzeme Kullanın

Turşunun lezzetli olabilmesi için çürük malzeme kullanmamalısınız. Kaynatılan büyük tencerelerin arasında fark edilmeyeceğini düşünerek attığınız çürük salatalık ve lahanalar, tüm turşuların lezzetini düşürecektir. İyi bir turşu için malzemelerin taze ve kaliteli olması şarttır.

2. Cam Kavanoz Kullanın

Turşu hazırlarken mutlaka cam kavanoz tercih edin. Eğer tercihiniz plastikten yana olacaksa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı olup olmadığına dikkat edin. Aksi takdirde turşu yapacağınız kabın yapımında kullanılan zararlı kanserojen maddeleri vücudunuza alabilirsiniz.

3. Her Şeyi Defalarca Yıkayın

Ev turşusu yaparken el değmiş her şeyi güzelce yıkayın. Kavanozdan kepçeye kadar her şeyin steril olmasını sağlayın. Özellikle durulama aşamasına dikkat edin. Yıkama esnasında kullandığınız kimyasal temizlik maddelerinden arınmış olmasına özen gösterin. Mümkün oldukça organik temizlik ürünleri kullanın.

4. Tuz Kullanımına Dikkat Edin

Turşu kurarken tuz kullanımına bilhassa dikkat edin. Çünkü tuzu az eklenen turşu yumuşar, esner, karartır ve suyu bulanıklaştırır. Eğer tuzu fazla eklerseniz olgunlaşma süresi uzar ve turşunun tadı da fazla tuzlu olur. Ayrıca, fazla tuz salatalık turşusunun içinde fazla su birikmesine neden olabilir.

5. Sofra Tuzu Yerine Kaya Tuzu Tercih Edin

Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edin. Eğer sofra tuzu kullanarak turşu hazırlarsanız, kullanacağınız sebzeler kısa sürede yumuşayacaktır. 1 litre suya 80 gram kaya tuzu ekleyerek ideal lezzeti yakalayabilirsiniz.

6. Çeşme Suyu Kullanmaktan Kaçının

Turşu kurarken mutlaka temiz su, yani içme suyu kullanın. Eğer temiz olmayan çeşme suyu ile hazırlarsanız, suyun barındırdığı zararlı bakteriler üreyebilir ve turşunuz bozulabilir.

7. Turşuyu Sakladığınız Yere Dikkat Edin

Evde turşu yaparken karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini herkes bilir. Ancak ısı oldukça önemlidir. Eğer 20 derecenin üstündeki bir ortamda turşunuzu muhafaza ederseniz, zararlı bakterilerin oluşmasına ve hızla artmasına neden olursunuz.

8. Küf Oluşmaması İçin Kontrol Şart

Turşu kurduktan sonra yüzeyinde oluşan beyaz tabakayı bekletmeden hemen alın. Oluşan bu beyaz tabaka alınmadığı sürece küf oluşturur ve turşunuz bozulmaya yüz tutar. Bu yüzden turşunuzu kurup kaldırdıktan sonra ara ara kontrol edin. Eğer uygun miktarda tuz kullanmadıysanız veya uygun sıcaklıkta muhafaza etmediyseniz, bu beyaz tabaka oluşur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN