Çilek ve kirazıyla meşhurdu, Manisa bir meyvesini daha tescille taçlandıracak! Avrupa'da lezzetini bilmeyen yok

Çilek ve kirazıyla meşhurdu, Manisa bir meyvesini daha tescille taçlandıracak! Avrupa'da lezzetini bilmeyen yok

Çileği ve kirazıyla meşhur olan Manisa, bu defa da o meyvesi ile ön plana çıktı. Bir yandan yeni pazarlara kavuşacak olan meyve bir yandan da kar oranından dolayı önemli bir ihracat kalemi olacak. İşte detaylar…

Manisa, ünlü çilek ve kirazlarının yanı sıra, bir başka meyvesiyle de adını Avrupa’ya duyurmaya hazırlanıyor. Manisa Ticaret Borsası tarafından yapılan başvuruyla, dünya çapında bilinen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü için Avrupa Birliği coğrafi işareti almak üzere işlemler başlatıldı. Bu adım, üzümün yeni pazarlara açılmasını sağlayacak ve üreticilere yüksek kar oranlarıyla önemli bir ihracat fırsatı sunacak.

yeni-proje-40-001.jpg

KURU ÜZÜM HASAT SEZONU DEVAM EDİYOR

Manisa’da, Sultani Çekirdeksiz Üzüm hasat sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Üzümler, dalından toplanarak kurutulmak üzere boş alanlara seriliyor. İstenilen kahverengi tonlarına geldiklerinde toplanan üzümler, çöpünden ayrıldıktan sonra ya çiftçiler tarafından depolanıyor ya da doğrudan işletmelere götürülerek satışa sunuluyor. Bu yıl, geçen yıla göre rekoltede bir düşüş gözlemlense de, üzümlerin yüksek şekerlenme oranı kalitesini artırmış durumda. Özellikle yüksek salkım ağırlığına sahip üzümler, kurutma işleminin ardından başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

yeni-proje-41-001.jpg

AVRUPA BİRLİĞİ COĞRAFİ İŞARETİ MANİSA İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Manisa Ticaret Borsası tarafından başlatılan Avrupa Birliği coğrafi işareti başvurusu, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü'nün Avrupa'da daha geniş bir pazara hitap etmesini sağlayacak. Coğrafi işaret, üzüme olan talebi artırarak, üreticilere ve ihracatçılara yüksek kar oranlarıyla önemli bir gelir kapısı açacak. Bu gelişme, Manisa’nın meyve üretiminde bir adım daha ileriye geçmesini ve küresel pazar payını artırmasını sağlayacak.

yeni-proje-42-001.jpg

YÜKSEK KALİTEDE ÜRÜN ELDE EDİLDİ

Bu yıl küresel bazda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle üzümde rekoltede düşüş yaşandığını ancak sergideki üzümlerde hastalık gibi durumların bulunmadığından ve şekerlenme oranının yüksek olmasından dolayı yüksek kalitede ürün elde edildiğini belirten Manisa Ticaret Borası Başkanı Sadık Özkasap, açıklamasında şunları söyledi:

“Çiftçilerimizin çok büyük emeği vardır. Budağından başlayan bu macera devam ediyor. Kesimler aşağı yukarı bitmiştir. Sergilerde üzümlerimiz var. Hava şartlarına göre üzümler 12 gün civarında sergiden kaldıktan sonra makinelerle sergiden üzümlerimizi kaldırıyoruz. Üreticilerimiz açısından üzümlerimiz bu sene gayet kaliteli. Herhangi bir hastalığa sebebiyet verilmeden bu günlere kadar gelindi. Tabi dünyada olduğu gibi sıcaklıklar ve iklim krizi bağların strese girmesine sebebiyet verdi. Temmuz ayının sonuna doğru rekolte çalışması gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıllara göre rekoltede düşüş olduğu gözlendi. Geçtiğimiz yıla göre bu yıl 10 gün kadar erken hasada girdik. Geçtiğimiz yıllarda bizim şekerleme oranı dediğimiz brix 17-18’lerde üzüm keserken. Bu sene bağlarda üzümlerimiz 22-24 brix civarında. Bu da şu demek oluyor, üzümün sergideki kilogramının arttığı anlamına geliyor. Üzümün özü, şekerlenmesi ne kadar iyi olursa sergideki kilogramının arttığını görüyoruz.”

yeni-proje-43-001.jpg

AVRUPA’NIN MEŞHUR MEYVELERİNDEN

Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümün Avrupa’da "Manisa Üzümü" olarak bilindiğini ve özellikle aranan bir ürün olduğunu söyleyen Başkan Özkasap, “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü dünyaca ünlü bir üzümdür. Üzümün özel karakteristiğine baktığımızda serçe parmağı kadar büyüklüğü olan, zarının inceliği ve Manisa üzümünü bütün Avrupa da bilir. Üzümümüzle ilgili bundan 3 sene önce Türk Patent Enstitüsünden coğrafi işaret aldık. Daha önce Ege Üzümüydü. Ege üzümü dediğinizde Kütahya’sından Afyon’una kadar giriyor. Bu Manisa’ya mal olmuş bir üzüm. Yüzde 85’i Manisa’da üretilen yüzde 90’ı da Manisa’daki işletmeler tarafından ihraç edilen bir ürün. Manisa’yla özdeşleşmiş olan bu ürünü Manisa coğrafi işareti almak hem bir sosyal sorumluluktur hem de Manisa’ya bir hediyemiz olsun istedik. Türk Paten Enstitüsünden Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm coğrafi işaretini aldık. 1 yıldan beri de Avrupa Birliğine başvurularımızı yaptık. Üzümün en çok tüketildiği yer Avrupa’dır. Genelde İngiltere alır. Bu üzüm bu kadar Avrupa’ya gidiyorsa bu üzümün Avrupa Coğrafi İşareti almak hakkıdır. Coğrafi işareti alan kurumlar aktif bir şekilde kullanmaları gerekiyor. Ben coğrafi işareti aldım bitirdim, eğer onu kullanmıyorsan coğrafi işareti kullanacak olanların da önünün kesilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

“COĞRAFİ İŞARETLE MANİSA ÜZÜMÜ TAÇLANACAK”

Coğrafi işaretin alınması durumunda hem yeni pazarlara hem de yüksek karla ürün satışı elde edeceklerini söyleyen Özkasap, “Bu Avrupa coğrafi işaretiyle beraber bizim üzümümüzün tüketiciler tarafından izlenebilir bir ürün, gönül rahatlığıyla tüketilebilir bir ürün olduğunu taçlandırmış olacağız. Zaten Avrupa tarafından bilinen dünya kalitesindeki Manisa Çekirdeksiz Sultani Üzümün bir tacı olacak. Biz inanıyoruz ki izlenebilir bir ürün olması, satıcılarımız için pazarımızın büyümesi, ürünü daha yüksek fiyatla vermek, üreticilerimiz bakımından katma değeri yüksek olan bir ürünün daha karlı olmasını amaçlıyoruz. Üreticilerimiz için mahsulü bol bereketli bir yıl olmasını, ihracatçılarımıza bol pazarlı ve kazançlı bir yıl geçirmesini diliyorum” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN