Kira gelirlerini beyan etmek için verilen süre dolarken Hazine ve Bakanlığı, cezai işleme hazırlanıyor. Bakan Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre, cezayla karşı karşıya olan 700 bin mükellef tespit edildi. İşte detaylar...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinin ardından gelirini beyan etmeyenlere cezaların yolda olduğunun sinyalini verdi.
Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB), bu yılın başından itibaren, elde ettikleri kira gelirini beyan etmesi gerekenlerin tespiti ve bilgilendirilmesine yönelik çalışmalarına atıfta bulunarak, ev sahiplerinin kira bedellerini banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini belirtti.
Bakan Şimşek ayrıca, paranın banka hesapları üzerinden aktarıldığı sırada gerekçe bölümünde açıkça 'kira ödemesi' diye belirtilmesi gerektiğini de ekledi.
700 BİN KİŞİ CEZAYLA KARŞI KARŞIYA
Bakan Şimşek, bilgilendirme yapılan ama halen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit ettiklerini dile getirdi. "Bunlar cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek" diyen Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Başkanlığımız, bankalardaki IBAN'lara yapılan ödemeler üzerinden gerçekleştirdiği kontroller neticesinde, kira geliri eden yaklaşık 700.000 mükellefe gelir vergisi beyan dönemi öncesinde ve beyan dönemi içinde beyanname vermeleri gerektiğine yönelik bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderdi."
Bakan Şimşek'in verdiği bilgilere göre, GİB'in, beyan döneminin sona ermesinin ardından bir kez daha, hem IBAN üzerinden hem de nakit olarak kira geliri tahsil ettiği halde beyanname vermeyen yaklaşık 1 milyon mükellefe de beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan SMS'ler gönderildi.
Beyan edilmesi gereken kira gelirlerine günlük ve haftalık gibi kısa süreliğine kiraya verilen konut ve işyerleri de dahil ediliyor.
153,4 MİLYON LİRALIK VERGİ VE CEZA İHBARNAMESİ
Bakan Şimşek, gayrimenkullerini kiraya veren ama banka kayıtları içinde yer almayanların tespiti amacıyla yaklaşık 1,5 milyon konut üzerinde denetim çalışması yaptıklarını aktardı.
Söz konusu çalışma kapsamında vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığını belirten Bakan Şimşek, beyanname vermediği gerekçesiyle vergi dairesine çağrılanlar için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini duyurdu.
ÇALIŞMANIN ARDINDAN 200,7 MİLYON TL GELİR VERGİSİ BEYAN EDİLDİ
Denetim çalışmasının ardından kendiliğinden beyanname veren kişi sayısı ise 46 bin olarak açıklandı. Buna göre 46 bin kişi, toplamda 200,7 milyon TL'lik gelir vergisi beyan etti.
Bakan Şimşek kira geliri elde edenlerin hızlı ve kolay şekilde tespit edilebilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesine ve GİB Mobil'e 'Kira Bildirim Formu' eklendiğini hatırlatarak, bu sayede kiralanan konut ve işyerlerine ilişkin bilgilerin kiracılar tarafından elektronik olarak yetkililere bildirebildiğini vurguladı.
TRT Haber'de yer alan habere göre 23 binden fazla kiracı bu formu doldurdu.
Bakan Şimşek, "Tüm bu çalışmalar neticesinde beyan dönemi içerisinde 1,81 milyon mükellef beyanname verdi. 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti" diye konuştu.
"VERGİLENDİRİLMEYEN HER TÜRLÜ KAZANCIN PEŞİNDEYİZ"
Hükümet son dönemde kayıt dışı para alışverişini engellemek için kontrolleri sıklaştırıyor.
Bu tür alışverişleri azaltmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, "Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bu yıl yapılacak çalışmaların bir parçası olan kira denetimleri kapsamlı şekilde ve tüm ülke çapında yürütüldü" ifadelerini kullandı:
"Elde edilen kazançların beyan döneminde doğru şekilde beyan edilmesi, vergi adaletinin sağlanması açısından önem taşıyor. Vergide adalet ve etkinliği artırıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe açığını azaltıyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların her zaman olduğu gibi takipçisi olacağız."
Bakan Şimşek ayrıca sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamada da, "Vergilendirilmeyen her tür haksız kazancın takipçisiyiz" dedi.