Toprağı kazdı ve altından öyle bir şey çıktı ki... Bakan Ersoy, "Türkiye böylesini ilk kez gördü" dedi

Toprağı kazdı ve altından öyle bir şey çıktı ki... Bakan Ersoy, "Türkiye böylesini ilk kez gördü" dedi

Türkiye'de eşi benzeri olmayan keşif yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u bile şaşırtan olay toprağın altından çıktı. Toprağın kazılmasıyla altından çıkan şey hakkında yılın en önemli bulgusu olduğu paylaşıldı. İşte o keşif...

BURAK ÖZTOPRAK

Zengin kültürü ve tarihiyle bilinen ülkemizde her geçen gün keşif yapılıyor. Bu kez yapılan keşif Bakan Ersoy'u bile şaşırttı. Toprağın kazılmasıyla altından çıkan bulgu hakkında Türkiye'nin böylesini ilk kez gördüğü belirtildi. İşte o bulgu...

YILIN EN ÖNEMLİ BULGUSU

Antalya'nın Demre ilçesinde sürdürülen Myra-Andriake kazılarında Türkiye’de ilk kez rastlanan bir bulgu ortaya çıktı. Likya Birliği’nin en önemli şehirlerinden Myra-Andriake bölgesinde yapılan kazılarda, Millefiori (Bin Çiçek) adı verilen özel bir cam işleme tekniğiyle yapılmış cam kaplama levhalar bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu keşfi "yılın en önemli bulgusu" olarak nitelendirdi.

459983img-20240905-wa0014jpg.png

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Bakan Ersoy, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez karşılaşılan bu özel cam levhaların tarihi açıdan büyük öneme sahip olduğunu belirterek, “Geleceğe Miras Myra ve Andriake projesi kapsamında yürütülen kazılarda, Millefiori tekniğiyle üretilmiş çok sayıda ve çeşitli cam kaplama levhalara rastlandı. Bu zor ve ince işçilikle yapılan levhalar, Türkiye’de ilk kez bu kadar geniş çapta keşfedildi ve yılın en önemli buluntularından biri olarak değerlendiriliyor” dedi.

4e5541cc-884f-497a-a36d-c44efff22501.jpg

LÜKS DEKORASYONUN İZLERİ

Millefiori tekniğiyle yapılmış cam levhaların, dönemin lüks iç mekan dekorasyonlarında kullanıldığı biliniyor. Çeşitli renklerde çiçek ve geometrik desenlerle süslenen bu levhalar, Antik Andriake liman yerleşiminde bulunan Gümrük Bölgesi’ndeki kazılarda ortaya çıktı. Buluntuların, milattan sonra 5. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor.

Andriake Agorası'nda bulunan bu yüzlerce parça üzerinde çalışmalar devam ederken, bu keşif, Türkiye'de antik cam işçiliği konusunda yeni bir sayfa açıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN